L’FSB denuncia mancanses i insuficiències al sistema sanitari comarcal

Imprimeix

El Fòrum Social del Baix Llobregat critica “la manca d’increment pressupostari en salut promès pel Govern”

La majoria de les organitzacions que conformen el Fòrum Social del Baix Llobregat (FSB) com a aliança unitària de les forces polítiques, sindicals i veïnals de la comarca, on participen CCOO, UGT, Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, ERC i Comuns del Baix Llobregat, es va reunir amb un únic punt de l'ordre del dia, analitzar la situació actual del sistema de salut de la comarca.

1366 2000

La pandèmia torna a evidenciar les insuficiències i precarietat encara existent al sistema. Les organitzacions CCOO, UGT, Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat critiquem la manca d'increment pressupostari en salut promès pel Govern. El pressupost de 2020 segueix sent inferior “al que teníem abans de l'inici de les retallades, sense tenir en compte que s'ha incrementat la cartera de serveis i l'envelliment progressiu de la població”, expliquen.

Model

Les organitzacions CCOO, UGT, Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat critiquem un model exhaurit i poc eficient, amb una visió excessivament centrada en l'atenció hospitalària, fent del dimensionament de l'atenció primària i la salut comunitària la seva aposta. Des de l’FSB “apostem per reforçar i reformular de forma urgent l'atenció primària com a base del sistema assistencial. Un sistema històricament mal finançant i presoner de les retallades que començaren el 2012, de les que encara no ens hem recuperat. Reconeixent el reforç en recursos i contractacions fets, aquestes continuen sent insuficients per atendre els volums de pressió assistencial en aquest context de pandèmia, amb unes càrregues creixents de treball pels seus professionals inviables i inassumibles. Les llistes d'espera s'han disparat un 50% en cas d'especialistes i per altres especialitats arriben a sis mesos i la capacitat assistencial hospitalària de la comarca està arribant al seu límit.”

534 CAP LAGAVARRA1

Inversió i propostes

El Fòrum Social del Baix Llobregat reclama una inversió progressiva a l'atenció primària que arribi al 25% de la despesa sanitària, ja que actualment no arriba al 13%. I proposa el següent:

CCOO, UGT, Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat reconeix als i les professionals del sistema de salut, al personal auxiliar i de neteja, també al personal MIR, pel seu esforç, dedicació i compromís. “Reivindiquem l'assignació de gratificació, així com una millora significativa de les condicions de treball al sistema públic, concertat i privat, exercir el dret a formació en el marc de la negociació col·lectiva i fidelització de metges i metgesses amb especialització a través de contractacions de qualitat.”, manifeten.

Moisèsbroggi 1024x570

D’altra banda, el Fòrum Social del Baix Llobregat vol reunir-se amb el Departament de Salut i a la Delegació de Govern de la Generalitat de Catalunya que permeti contrastar visions i fer arribar les nostres propostes. També “ens adreçarem al Consell Comarcal del Baix Llobregat per demanar la convocatòria del Consell de Salut del Baix Llobregat, espai de debat i consulta creat el gener de 2019, del que formen part els agents socials, administracions i professionals de la salut del Baix Llobregat, que encara no s'ha reunit. El context i la gravetat del moment ho exigeix i serà allà on portarem les nostres propostes i negociarem la seva implementació.”

La portaveu de l’FSB, Pura Velarde, ha apuntat: "reprenent el lema d'una campanya de fa uns anys, volem recordar allò que per nosaltres la salut no és un negoci, és el nostre dret i el volem exercir. Continuarem exigint polítiques decidides a favor d'un sistema de salut adequat a les necessitats de la ciutadania del Baix Llobregat i no meres declaracions que no transformen la realitat. Exigirem equilibri, informació i transparència". La dirigent veïnal, ha afegit que les organitzacions CCOO, UGT, Federació Associacions de Veïns i Veïnes, aFFaC, PSC, i Comuns del Baix Llobregat s'adheriran a la mobilització europea a favor de la sanitat que tindrà lloc el proper 29 d'octubre".

Redacció / Fotos: Arxiu-FSB