ERC durà al Ple tres noves mesures per millorar el civisme a Viladecans

Els republicans volen actualitzar l'Ordenança municipal de convivència i utilització de la via pública, consensuar un pla municipal per a l'autoestima local i implantar un servei d'agents cívics nocturns

El grup municipal d'ERC durà al Ple d'octubre una moció per millorar el civisme a Viladecans amb tres mesures concretes: actualitzar l'Ordenança municipal de convivència i utilització de la via pública, realitzar un pla d'actuació municipal per incrementar l'autoestima local i el sentiment de pertinença a la ciutat, i estudiar la viabilitat d'implantar un servei de serenos o agents cívics nocturns que millori la convivència ciutadana i l'ús de l'espai públic.

904 Viladecans

L'Ordenança data de 1998 i l'última revisió es va aprovar el 2002. Gairebé dues dècades després, els republicans consideren que cal actualitzar aquesta eina tenint en compte els reptes que han sorgit al llarg dels últims anys. Per ERC una de les principals causes de l'incivisme als carrers és la manca d'autoestima i adscripció envers la ciutat, motiu pel qual proposen un gran consens que derivi en un pla d'actuació amb l'objectiu de revertir la situació i reduir el possible efecte de ciutat o barri dormitori.

Servei de serenos

D'altra banda, el grup republicà planteja establir un servei de serenos a imatge i semblança d'experiències similars que estan funcionant a ciutats com Santa Coloma de Gramenet, amb funcions preventives, pedagògiques i orientadores durant les nits. L'equip d'agents cívics nocturns es vehicularia a través d'un Pla d'ocupació municipal per inserir persones majors de 45 anys aturades i en risc d'exclusió social, residents a Viladecans.

csm Serenos 1 19151a4883

ERC creu que Viladecans com a ciutat educadora i promotora del dret a la ciutat -entès com el conjunt de polítiques orientades a promoure la prosperitat i la qualitat de vida per a tothom- ha de dedicar més esforços a reconduir i solucionar fenòmens pertorbadors de la convivència i del bon ús de l'espai públic. En aquest sentit, en els darrers anys està guanyant un renovat protagonisme la figura dels "serenos", vigilants municipals que ajuden a prevenir i controlar el vandalisme i altres conductes reprovables, en estreta col·laboració amb la Policia Local i durant totes les nits de la setmana.

Diversos problemes

L'incivisme, la brutícia als carrers, els problemes de convivència ciutadana en alguns barris i el mal ús de l'espai públic són alguns dels principals problemes de Viladecans, tal com assenyalen les enquestes i es pot palpar al carrer o a les xarxes socials.

botellon 680x365 c

Fenòmens com els botellons o la cridòria a les places públiques en hores de descans (sobretot a l'estiu) han augmentat en els darrers temps i s'han intensificat més arran de la COVID-19. Això provoca el lògic malestar entre les veïnes i els veïns que sovint veuen amb impotència i com a única solució trucar a la Policia Local, amb efectius limitats i unes funcions més orientades a la seguretat ciutadana. Els botellons provoquen problemes de convivència, especialment pels sorolls i el xivarri de les veus i la música que acompanya el consum d'alcohol a la via pública. Malgrat l'existència d'Ordenances de civisme i convivència ciutadana o d'usos de l'espai públic, amb el corresponent règim de sancions i prohibicions, la seva efectivitat s'ha demostrat fins ara escassa. Sovint són més productives estratègies de mediació que s'anticipen als conflictes o tracten de solucionar-los per la via del diàleg. Municipis com Calella, Badalona, Castelldefels i l'Hospitalet de Llobregat han implantat equips d'agents cívics nocturns en els últims temps. També el Prat de Llobregat ha desplegat el mateix servei aquest 2020 per vetllar pel compliment de les mesures contra la pandèmia.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix