Salut comença la campanya ‘#Capfred’ en la prevenció de la grip

La vacunació comença avui en 635 espais comunitaris, on els equips d’atenció primària vacunaran seguint totes les normes de seguretat respecte la COVID-19

El Departament de Salut va engegar ahir la campanya ‘#Capfred’ per posar èmfasi en la prevenció de la grip i de les altres malalties d’hivern, en un moment en què la pandèmia per la COVID-19 encara la fa més important.

Vacunas

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que la vacunació de la grip cobra enguany més rellevància amb l’actual context del nou coronavirus SARS-CoV-2 i de la malaltia que causa, la COVID-19. “Vacunar-se de la grip és la millor estratègia de prevenció, i ara és més fonamental que mai, juntament amb altres eines que hem de seguir emprant: la distància de seguretat, la higiene de mans i l’ús de mascareta”, ha dit.

BIG 500063514101520 02

La consellera ha recordat que la vacuna contra la grip redueix les hospitalitzacions i la mortalitat a les persones amb més risc de malaltia greu, així com redueix la càrrega assistencial sobre el sistema de salut. De fet, segons ha manifestat, “els grups de risc davant la grip i la COVID-19 són molt similars i, per això, en el context actual de pandèmia, encara és més important augmentar la vacunació contra la grip en les persones en què està recomanada”. En molts casos, ha recordat Vergés, també els símptomes són similars i “evitar casos de grip evita haver de fer el diagnòstic diferencial amb la COVID.”

dona quan vingui peto

Per tot plegat, la intenció per a aquesta temporada és assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en gent gran (preferentment a partir dels 65 anys) i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en dones embarassades i en persones amb condicions de risc. De fet, aquestes fites estan d’acord amb l’establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea.

home quan pensis

El Departament de Salut ha adquirit aquest any 230.000 dosis de vacunes addicionals que estaran disponibles a tots els espais habilitats per vacunar. A aquestes vacunes s’afegeixen prop de 50.000 adquirides pel Ministeri de Sanitat i destinades a persones de 75 anys o més institucionalitzades.

Dispositius annexos

Per la seva banda, Marta Chandre, subdirectora del Servei Català de la Salut, ha explicat que ja estan a disposició dels CAPs tots els dispositius annexos per la campanya de vacunació. “S’han habilitat 635 espais a prop dels centres d’atenció primària per tot el territori”, ha detallat. La mesura permetrà millorar-ne els circuits i evitar aglomeracions a aquests centres. La subdirectora del CatSalut ha recalcat que “ens interessa molt allunyar la població de risc de possibles aglomeracions. Hem d’evitar aquestes imatges”. I ha afegit que “l’objectiu és garantir la màxima seguretat a aquest segment de la ciutadania, posar un escut. Hem d’impedir que s’infectin.”

Casal de Marianao

Els dispositius són des d’espais cedits pels ajuntaments -com centres cívics, biblioteques o gimnasos- fins a Àrees Sanitàries Bàsiques del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Hi treballaran personal d’infermeria i TCAI dels mateixos equips d’atenció primària, una manera de fer similar a la d’anys anteriors, on es traslladaven a residències, escoles o casals d’avis. També podran estar acompanyats de personal administratiu per planificar noves visites.

Els 635 dispositius annexos es reparteixen de la següent manera arreu de Catalunya:

  • RS Barcelona ciutat: 95
  • RS Metro Nord: 81
  • RS Metro Sud: 64
  • RS Catalunya Central: 64
  • RS Girona: 157
  • RS Camp de Tarragona: 98
  • RS Terres de l’Ebre: 25
  • RS Lleida: 45
  • RS Alt Pirineu i Aran: 6

Qui s'ha de vacunar?

Les persones considerades de risc es poden vacunar gratuïtament al sistema sanitari públic:

  • persones de 60 anys o més;
  • dones embarassades i puèrperes;
  • infants d'entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les 32 setmanes de gestació);
  • persones amb malalties cròniques;
  • persones de centres per a la gent gran o altres institucions tancades;
  • persones amb obesitat mòrbida;
  • persones que en cuiden d'altres que pertanyen a qualsevol dels col·lectius esmentats o que hi estan en contacte
  • professionals de la salut, sociosanitaris i docents.

Què cal fer per vacunar-se?

Heu de contactar amb el vostre centre d'atenció primària per demanar cita prèvia. Allà us donen dia i hora per vacunar-vos i us informen del lloc on heu d'anar per fer-ho. Aquest any els professionals dels equips d’atenció primària vacunaran en equipaments municipals. La campanya s’inicia a partir del 15 d’octubre.

Redacció / Foto: Aj. Sant Andreu de la Barca/Sant Boi de Llobregat-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix