El Memorial Democràtic instal·la set peces stolpersteine a Esparreguera

Imprimeix

La primera peça es va col·locar a la plaça de Santa Eulàlia en record del deportat Luis Gorgui, de qui no es va poder localitzar cap familiar ni tampoc es coneix el lloc on residia

El Memorial Democràtic va instal·lar set noves peces stolpersteine ahir dijous a Esparreguera. Les stolpersteine són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme que es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat.

Ej0pcePXkAY8Bb3

La primera peça, durant la col·locació de la qual va tenir lloc l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament d’Esparreguera, es va col·locar a la plaça de Santa Eulàlia, en record del deportat Luis Gorgui, de qui no es va poder localitzar cap familiar ni tampoc es coneix el lloc on residia, motiu pel qual es va col·locar de manera simbòlica a la plaça de Santa Eulàlia. Posteriorment es col·locaran la resta de llambordes.

EjPwFYdWoAEJW1L 1

Captura de pantalla 2020 10 07 a las 16.43.12

En la seva intervenció, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va destacar que "acte d'avui és un acte de memòria històrica i de justícia històrica. Les peces stolpersteine han de ser la punta de llança per restablir la memòria de les persones que varen patir la Guerra Civil i la dictadura espanyola a Esparreguera.”

Ej0ibfLXgAIzwbo 1

Juan Jurado, regidor d'Educació i Cultura a l'Ajuntament d'Esparreguera, va destacar que “l'efecte de les llambordes tingui en nosaltres les capacitats transformadores que la societat del futur espera i mereix.”

Ej0eR72XkAML1M9 1

Pol Valldeperas, regidor de la CUP i historiador, va demanar a l'Ajuntament que les peces stolpersteine “sigui l'inici de la recuperació de la memòria a Esparreguera per no oblidar la Guerra Civil, el franquisme i transició democràtica."

Ej0gBoDWkAE6RkG

També van intervenir Pere Vendrell, representant de la família de Manuel Bosch Guixà; Josep Maria Monné, en memòria de Pere Monné González i Pietat Iglesias, en representació de Luis Iglesias Hinojosa.

Redacció / Fotos: Aj. Esparreguera-Ràdio Esparreguera