Front comú i demanda massiva per aturar el ciment a Olesa de Montserrat

Imprimeix

Més de vint entitats i gairebé unes 600 persones cinquanta persones donen suport a les demandes Moviment Veïnal per “salvar el futur del municipi baixllobregatí”

Més d’una vintena de col·lectius i associacions s’han sumat a la demanda per aturar l’aprovació provisional del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) per tal d’engegar un procés de participació ciutadana real i directa a tots els barris. Aquests suports són fruit de la quarantena reunions fetes amb col·lectius i entitats, que inicialment desconeixien el Pla urbanístic i que tampoc havien participat en cap procés de decisió compartida.

entitatsjuntes2

Segons la plataforma Moviment Veïnal, la ciutadania exigeix “aturar el ciment i posar la vida al centre”. Gairebé 600 persones donen suport a l’acció d’aturar l’actual proposta de POUM, que comportarà “la construcció de la Ronda Nord i 250 xalets de luxe o la transformació d’un barri-gueto a la Central”. Per contra, el veïnat proposa un futur sota el principi de respondre a les necessitats de les persones i viure amb harmonia amb la natura. Aquestes signatures han estat recollides fruit d’un treball durant el darrer any, que “ha patit en diverses ocasions el boicot per mirar de minvar-ne l’èxit.”

lecturamanifest

pancarta

Participació

L’impacte de la resposta ciutadana “és contundent”, segons explica la plataforma, i afegeix que  s’ha d’entendre des d’un prisma qualitatiu: “Els números parlen sols, i la golejada és escandalosa. Mentre l’Ajuntament no va aconseguir fer participar ni a un centenar de persones invertint milers d’euros i contractant una gran empresa, el conjunt d’entitats veïnals han actuat de forma unitària, han aconseguit teixir una xarxa àmplia i plural d’entitats, i han obtingut el recolzament de més de cinc-cents olesans i olesanes. Ni el llenguatge tècnic i llunyà, ni la propaganda ni les pressions... ni tan sols la pandèmia generada per la COVID-19, han pogut evitar la mobilització ciutadana. La “participació” torna a quedar en evidència.”

trobada olesa

La trobada va servir per organitzar tres grups de treball, al voltant de tres fets concrets que responen també al temps: l’avui, el demà i el demà passat. Així, el treball de suport i acompanyament al veïnat de Les Planes, les futures amenaces urbanístiques i la defensa de la natura, o la pedagogia i la cultura als barris, han estat qüestions tractades en aquests espais.

Redacció / Fotos: Moviment Veïnal