Comença la transformació de carrers al barri de l'Alba-rosa de Viladecans

Amb la reforma de Lilàs i Tamariu, aquest estiu s'ha iniciat la millora de l'espai públic d'un barri nascut com a urbanització residencial als anys cinquanta
L'espai públic del barri de l'Alba-rosa ha començat a viure aquest estiu, amb la reforma del carrer dels Lilàs i del passatge del Tamariu, un canvi important. Les obres, que duraran fins a finals d'any, suposen la primera actuació d'un pla de renovació integral de carrers que, consensuat amb el veïnat, preveu facilitar la mobilitat dels vianants i la connectivitat amb la resta de la ciutat.
El barri ha arrossegat les mancances d'haver nascut com una urbanització residencial a la falda de la muntanya als anys cinquanta del segle passat: principalment unes voreres estretes, amb una accessibilitat deficient i la presència de pals per a la xarxa aèria dels serveis d'electricitat i telèfon, que dificulten la mobilitat. A més de donar solució a aquestes reivindicacions històriques per part del veïnat, la reforma aborda altres necessitats, com un bon desguàs de les aigües pluvials.
albarrosa
Un canvi profund de l'espai públic
Així, als 216 metres de carrer que es reformen des d'aquest estiu es dobla el tamany de la vorera del costat muntanya –amb l'eliminació d'una filera d'estacionament de vehicles–, tot incorporant-hi un parterre verd amb una dotzena d'arbres i gespa que el dota d'una nova imatge i en fomentarà la biodiversitat urbana.
A més de la renovació de voreres i del soterrament dels serveis aeris –que inclou la instal·lació d'escomeses d'accés dels serveis a la façana de cada habitatge–, s'hi instal·la un nou enllumenat públic de baix consum, amb làmpades LED.
Així mateix, s'hi millora el clavegueram i la recollida d'aigües pluvials amb un sistema de drenatge sostenible que contribuirà a reduir els problemes de desguàs al barri quan plou fort. Les obres, adjudicades a l'empresa Catalana d'Inversió i Construcció Tres, costen 531.294 euros.
Consens per a una inversió ambiciosa
L'Ajuntament va consensuar l'any 2017 amb els representants del veïnat i de les entitats de la zona –en un procés que va comptar amb vuit reunions de treball– l'estratègia a seguir per a la inversió dels 4 milions d'euros previstos per a la millora del barri, el de menor densitat de població de la ciutat –prop d'un 90 % per sota de la mitjana–, el que suposa una aposta ambiciosa en relació al cost per habitant. En lloc de fer petites millores arreu en un termini menor de temps, es va apostar per abordar reformes més profundes carrer a carrer, que obliguessin a les companyies de serveis a haver de soterrar les línies aèries. Si Lilàs i Tamariu han donat el tret de sortida, ja està previst que el 2021 sigui el carrer de la Ginesta el següent pas de la renovació, que s'allargarà durant uns anys.
Redacció / Fotos: Arxiu
Redacció / Foto: 
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix