El Parlament es posiciona en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat

La cambra catalana insta al Ministeri de Foment a no tramitar cap projecte que impliqui un augment il·limitat de passatgers i un augment del trànsit aeri, que provoqui un impacte sobre el medi natural i la biodiversitat de l’entorn del delta del Llobregat

La Comissió de Territori del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dilluns una resolució contra el projecte d’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.  Concretament, la cambra catalana insta al Ministeri de Foment a “no tramitar cap projecte d’ampliació de l’aeroport que impliqui un augment il·limitat de passatgers i en conseqüència un augment del trànsit aeri, que provoqui un impacte sobre el medi natural i la biodiversitat de l’entorn del delta del Llobregat.”

20180719prat0043 19141552 e1583346735772 604x270

La resolució planteja iniciar de forma urgent els treballs per crear “un sistema aeroportuari català integrat” per donar resposta a les necessitats del territori. Amb aquest objectiu, aposta per “millorar la connectivitat amb transport públic” dels aeroports de Reus, Girona i El Prat, generant les sinèrgies necessàries entre aquestes infraestructures.

Finalment, la resolució insta al Ministeri de Foment a revisar en un termini de sis mesos el Pla Director Urbanístic de l’aeroport del Prat, de manera consensuada amb  els ajuntaments i la Generalitat. Segons el text de la resolució, l’actual Pla Director és obsolet i cal revisar-lo per donar resposta a les necessitats actuals.

img 9045

Aquesta resolució arriba quatre mesos després que el Ple municipal del Prat de Llobregat també aprovés una declaració institucional contrària a l’ampliació de l’aeroport, en defensa de l’equilibri territorial al delta del Llobregat i de rebuig a la proposta de destruir els espais protegits de La Ricarda. La moció es va aprovar al ple del passat 4 de març per unanimitat de tots els grups municipals.

Mijoler, ho celebra

L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha celebrat “l’ampli consens expressat a la cambra catalana”. “No podem oblidar que, a més de la greu crisi sanitària, persisteix l’emergència climàtica. Defensar la vida depèn de combatre la pandèmia, i també per prendre mesures decidides i valentes contra aquesta emergència climàtica. Això és completament incompatible amb una ampliació de l’aeroport més enllà dels límits acordats”, ha recordat Mijoler.

“El Parlament ha expressat en aquest sentit quelcom que és de sentit comú al segle XXI. A tot el planeta es prenen mesures valentes contra l’escalfament global; l’alcalde d’una ciutat global com Londres s’oposa a una nova pista a Heathrow. En aquest context, el futur de l’aeroport del Prat no pot passar per la destrucció d’espais naturals, agrícoles i patrimonials irreemplaçables, com proposa AENA, sinó per un desenvolupament respectuós amb l’entorn i dins d’un sistema aeroportuari català equilibrat”, ha recalcat l’alcalde pratenc.

Preservar l’equilibri territorial i ambiental

En l’exposició de motius de la resolució aprovada avui al Parlament, es remarca que qualsevol pla de futur de l’aeroport “ha de garantir la preservació de la seva convivència amb l’entorn urbà, mediambiental i agrícola” i ha de tenir en compte l’actual context d’emergència climàtica. En aquest sentit, s’adverteix que l’actual infraestructura no es pot ampliar sense comprometre l’equilibri territorial i ambiental assolit.

nudista barcelona ricarda

En el text, es considera que l’actual projecte d’AENA per ampliar la tercera pista de l’aeroport, que implicaria construir a la llacuna de La Ricarda, “no respectaria aquests principis”. La Ricarda està catalogada com un espai de protecció inclòs a la Xarxa Natura 2000 i, com a tal, és un espai protegit per una figura regulada per la UE. Segons els experts, es tracta de la llacuna més natural del delta del Llobregat i conserva importants zones de vegetació pròpia de les merismes i aus protegides.

A més, s’adverteix que el projecte d’ampliació suposaria un important impacte ambiental, pel que fa a les emissions de CO2 i la contaminació acústica. La resolució també recorda que aquest projecte podria vulnerar la legislació ambiental de la UE.

Redacció / Fotos: Aj. El Prat de Llobregat-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix