Màxima preocupació per la continuïtat de la cooperació amb Nicaragua

Imprimeix

L’Ajuntament i Sant Just Solidari, que ha perdut la seva personalitat jurídica al país centreamericà, estan fent gestions supramunicipals amb el Ministeri d’Afers Exteriors, l’ambaixada a Managua i el Fons Català de Cooperació perquè es pugui mantenir-la

Dijous passat, 25 de juny, l’Asamblea Nacional de Nicaragua, l’òrgan que exerceix el poder legislatiu de la República de Nicaragua, va aprovar la cancel·lació de la personalitat jurídica de la “Asociación de Hermanamiento Municipal” (ASODHERMU) del municipi de Camoapa. Aquesta entitat, creada el 2009, funcionava com la contrapart de l’ONG Sant Just Solidari i, per extensió, era el referent local per a la gestió dels projectes de cooperació de l’agermanament entre els municipis de Sant Just Desvern i Camoapa.

Camoapa

La rapidesa amb què s’ha pres aquesta decisió i la gravetat de les acusacions vessades contra l’entitat “suposen un salt qualitatiu en la pressió sobre la cooperació municipal, i obre la porta a futures decisions que afectin el conjunt dels agermanaments i dels vincles solidaris entre Catalunya i Nicaragua. No cal dir que impedir el treball de les contraparts posa en risc l’existència mateixa de la cooperació municipal i la seva dinàmica històrica de treball”, expliquen fonts municipals. Aquesta situació comporta la confiscació per part de l’Assemblea dels béns econòmics i materials que té l’entitat; en aquest cas, els recursos que aporta Sant Just Desvern per executar els projectes i el local de l’entitat.

dcZ3UCCy

A més, aquest fet ja està tenint repercussions a nivell diplomàtic, i tant l’ambaixada espanyola com altres instàncies oficials estan intervenint en aquest assumpte. L’Ajuntament i l’entitat local Sant Just Solidari estan fent gestions supramunicipals amb el Ministeri d’Afers Exteriors, l’ambaixada a Managua i el Fons Català de Cooperació, per tal d’impedir que es produeixi aquesta situació i es pugui mantenir la cooperació solidària amb aquest municipi nicaragüenc amb el qual Sant Just hi està agermanat. L’objectiu és que Sant Just Solidari pugui continuar actuant i desenvolupant projectes de cooperació a Camoapa.

966eGQJ1

L’ONG Sant Just Solidari és qui segueix la gestió dels projectes de cooperació i té el contacte permanent amb ASODHERMU, la seva contrapart a Campapa. A banda de les aportacions de les persones associades a l’entitat i d’altres cooperacions, el pressupost municipal destina una aportació important a projectes de desenvolupament, com el subministrament d’aigua potable a determinats barris, beques d’ajut a jovent capacitat per cursar estudis universitaris, la construcció i equipament d’un centre per a la infància i les famílies, un centre de salut i un espai cooperatiu de dones, etc.

Redacció / Fotos: Sant Just Solidari-Aj. Sant Just Desvern