El Baix Llobregat abandona l’Estat d’Alarma

Imprimeix

Es posa fi a més de tres mesos d’aquesta mesura d’excepcionalitat decretada pel Govern espanyol i a les restriccions de la mobilitat de la ciutadania

Després de 98 dies (tres mesos i una setmana), s’ha aixecat formalment l’Estat d’Alarma aquesta mitjanit. Des d’aquest diumenge s’acaba la mesura d’excepcionalitat i es dona pas a la ‘nova normalitat’ arreu d’Espanya, a Catalunya i al Baix Llobregat. Tot i que la mobilitat total dins de Catalunya ja es va recuperar fa tres dies amb el decret del Govern que posa fi a la Fase 3 de la desescalada i que va deixar “sense efectes” les mesures de l’Estat d’Alarma, no és fins aquest diumenge que està permesa la mobilitat entre comunitats.

preview2col mg

També s’aixeca el control fronterer a la Jonquera i es recupera la mobilitat amb la UE, amb la possibilitat, també, d’anar a Andorra, i la reactivació de vols. La connexió amb Portugal, però, haurà d’esperar fins a l’1 de juliol.

Cal destacar que del 14 de març s’ha prorrogat sis vegades l’Estat d’Alarma per períodes de 15 dies, amb dificultats per trobar suports al Congrés, l’oposició de la Generalitat a l’ús d’aquest instrument i en un ambient polític tens. A mesura que ha avançat la pandèmia, el decret ha passat del comandament únic de l’Estat a la cogovernança amb les comunitats.

el prat

Amb el camí cap a la ‘nova normalitat’ s’acaben les restriccions a les fronteres terrestres, aèries, marítimes i per tren amb la Unió Europea, excepte amb Portugal, així com també l’aixecament de la quarantena obligatòria. Pel que fa a les connexions aèries, no quedaran totalment restablertes immediatament, ja que la majoria d’aerolínies tenen previst recuperar progressivament les seves rutes a Europa i algunes encara no saben quan podran operar al 100%.

Redacció / Fotos: Google Maps-Arxiu