La Generalitat demanarà la Fase 3 per Barcelona i Lleida

El govern té intenció fer efectiu el canvi dimecres o dijous de la propera setmana

La Generalitat demanarà que les regions sanitàries de Barcelona (Baix Llobregat) i Lleida passin a la Fase 3 la setmana que ve. Segons han explicat fonts de Presidència, aquest dilluns se celebrarà una reunió del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) que aprovarà que les dues zones canviïn de fase i no hagin d’esperar set dies més i ho sol·licitarà al Ministeri de Sanitat. El Govern ha pres la decisió després que divendres Salut ja avancés que farien la petició perquè les zones passessin a la tercera etapa abans del cap de setmana si l’evolució de la pandèmia era l'”esperada”. Fonts de Presidència han explicat que un cop aprovat aquest dilluns, esperen que es pugui fer efectiu el proper dimecres o dijous. Les mateixes fonts han indicat que quan estigui decretada la Fase 3 a tot el país, el cap del Govern procedirà a tancar “immediatament” la fase i donant pas a la “nova normalitat” regulada pel Procicat i el Govern.

sanitat mascareta baix llobresgat

Una realitat molt diferent

La situació que viu la nostra comarca (Metropolitana Sud) és molt diferent de la que descriu el govern de la Generalitat. I és que el Baix Llobregat ha mantingut una línia ascendent de casos positius i sospitosos per coronavirus des que es van iniciar les fases, malgrat que les morts pel virus han anat en clara línia descendent i els casos s’han alentit.

La Premsa del Baix, amb les dades facilitades i actualitzades diàriament per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ha pogut comprovar que si bé les UCI dels diferents centres hospitalaris de la comarca s’han descongestionat, es manté una important xifra de casos positius i sospitosos per la COVID-19 al territori.

Així el dilluns 25 de maig els casos positius (són aquells que han donat positiu en alguna prova diagnòstica de PCR o una prova de test ràpid) sumaven un total de 7.067 persones infectades. Una setmana després (1 de juny) s’havia experimentat una pujada fins arribar als 7.522 (+455), mentre que el 8 de juny ja eren 7.694 els casos positius (+172). Des de les hores, 129 persones més han donat positiu (7.823). Una situació que, tot i alentir-se encara hi ha un gran perill de repunt.

fase 3 baix

Més greu és la situació de casos sospitosos en les darreres tres setmanes (corresponen a persones que en algun moment han presentat símptomes i un professional sanitari els ha classificat com a possible cas, però no tenen una prova diagnòstica PCR o test ràpid amb resultat positiu). Així el 25 de maig la suma total era de 24.105, mentre que l’1 de juny ja eren 28.866 (+4.761) i el passat dilluns 8 de juny, la xifra s’elevava a 31.635 persones (+2.769). Actualment (diumenge 14 de juny) hi ha 34.459 persones pendents de saber si tenen el virus (+2.824).

fase 3 2 Baix

I els indicadors de les taxes també han canviat a pitjor. La taxa crua de positius per cada 10.000 habitants ha passat del 85,56 (25 de maig) al 94,71 aquest mateix diumenge 14 de juny. D’altra banda, la taxa estandarditzada, que era de 90,96 (25 de maig), se situa en 100,16.

Les dades que es mostren són aquelles que s'ha pogut identificar la seva zona de residència segons consta en la targeta sanitària. Uns números que en un altre moment de la crisi sanitària convidarien a no canviar de fase i, fins i tot, perdre la que actualment gaudeix la àrea sanitària de Barcelona i les seves àrees metropolitanes (sud i nord). Prima l'economia sobre la salut?

Redacció / Fotos: Càritas Diocesana de Sant Feliu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
151

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix