PSC i Sant Boi en Comú, en contra de protegir la zona del Bori

Imprimeix

ERC i Podem EUiA van votar en el Ple a favor de preservar les zones verdes i l'entorn històric

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns lamenta, en un comunicat, que la majoria absoluta representada pel govern local no donés suport a la moció de preservació de l'entorn històric del Bori, de més de 150 anys, i que compta amb l'adhesió de més de mitja desena d'entitats santboianes. Cal recordar que l’Ajuntament vol construir dos blocs de pisos enfront del CEIP Benviure i la masia de Can Bori, ambdues protegides al Patrimoni Cultural Català des del 1990, afectant l'entorn històric i natural de la zona.

Cases Ctra de Sant Climent Sant Boi de llobregat

En resposta a l'argumentari del debat polític en el qual, segons les normes del Ple la Pataforma no va poder intervenir de nou, aquesta vol aclarir alguns aspectes “enfront l'acusament de desdibuixar la realitat”:

D5fLQSMXkAUCyNn

No participació dels veïns

La memòria informativa del procés de participació recull a la seva pàgina 38: "es realitzaran tres sessions participatives per cada barri de muntanya inclòs en el document: les Orioles, Canons i Can Paulet respectivament". Per tant, la Plataforma considera que no convida ni assenyala a tota la ciutadania de Sant Boi sinó que descriu amb claredat qui estarà present a aquests tallers. Per altra banda, la Plataforma afirma que es tracta de tallers que es van celebrar de setembre a l'octubre de 2017 i que es van tancar l'11 de gener de 2018, un treball que va d'haver “ser intens perquè diversos cops els regidors han parlat de dos anys i no tres mesos com recull la seva informació al portal de transparència.”

Captura de pantalla 2020 06 01 a las 16.41.57

Extracte de la pàgina 38 de la Memòria informativa registrada el desembre de 2017

No comunicació a la participació dels veïns

D’altra banda, la Plataforma considera que convé tenir present que la revista municipal "Viure Sant Boi" no arriba de la mateixa manera a tots els barris, i “aprofitem l’ocasió per aclarir que aquesta la zona del Bori és una d'elles”. En qualsevol cas, tot i aparèixer en tres ocasions, recollides al web (plataformasantboi.com), en cap d'elles “no ocupa més d'una tercera part de pàgina ni convida a la resta de la ciutadania a participar-hi”. I que, en aquest punt, la Plataforma ha contrastat amb tres publicacions del Baix Llobregat, i l'Ajuntament només va oferir una nota de premsa als mitjans.

No comunicació als veïns de Sant Boi

Un altre dels arguments del govern fa referència, segons la Plataforma, és la instal·lació de plafons informatius als casals de Marianao i Camps Blancs com punts de comunicació per a la resta de la ciutadania. En referència a aquesta qüestió, “volem recordar als regidors que la proposta que es presentà en aquests casals no va ser la mateixa que es va comunicar l'11 de gener de 2018 a Can Massallera i a la que fa menció aquesta moció. Recordem també, que en aquell estadi del projecte, el Bori no estava involucrat. A més a més, s'utilitzen aquests casals perquè, donat que els barris de muntanya no disposen d’aquest equipament, els casals de Marianao i Camps Blancs són els més propers.”

Pastilla Bori Sessio retorn Cosint Barris 2018

Extracte del document “Cosint Barris: Retorn” presentat per l’Ajuntament l’11 de gener a Can Massallera

Especulació urbanística?

Segons afirma la Plataforma, dels vint-i-set habitatges nous que es projecten només cinc tenen classificació HOP (Habitatge amb Protecció Oficial): “No entenem que es recuperi zona privada (amb restriccions de desenvolupament urbanístic) per donar li una titularitat pública i, seguidament, tornar-la a privatitzar fomentant la construcció que abans es restringia.”

Zona clau

A més, la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns lamenta les paraules del primer tinent d’alcaldia i regidor de Territori, José Ángel Carcelén -foto-, quan es refereix a "una zona sense cap sentit per la ciutadania".  

download 1 carcelen

“Com hem exposat”, afegeix la Plataforma, “aquesta zona que actualment ocupa el pàrquing, és utilitzada per una mitjana de més de trenta cotxes pels caminants d'altres municipis que comencen el camí a Sant Ramon, per mares, pares, treballadors tant de l'escola Benviure com la de Sant Josep a més dels nens i nenes amb pràctica esportiva al CF Marianao El Poblet, veïnes, etc.

D30f2NmXkAA3khA

Documentació del web Municipal santboi.cat

La Plataforma també lamenta les acusacions “de faltar a la veritat quan en tot moment ens estem recolzant en documents oficials del projecte disponibles a dues rutes web del propi l'Ajuntament i agraïm un cop més la crida a participar-hi a un debat més ampli si bé tornem a quedar a l'espera de rebre aquesta invitació que no es va formalitzar les passades ocasions.”

Finalment, la Plataforma vol expressar el seu agraïment als grups d'ERC i Podem EUiA per donar suport a la moció així com a la resta de membres del consistori “per escoltar-nos.”

Redacció / Foto: Plataforma-Arxiu-Aj. Sant Boi