Reclamen al Govern municipal santboià una moratòria urbanística a Can Bori

Imprimeix

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns presenta avui una moció centrat a evitar la realització del projecte de construcció d’habitatges privats i cases unifamiliars en un entorn històric i natural del municipi que està protegit

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi presenta avui, 28 de maig, una moció que serà debatuda en el Ple Municipal centrat en el projecte de construcció de dos blocs d’habitatges privats i cases unifamiliars en dues zones verdes públiques en aquest entorn històric i natural -qie es troba protegit- en el barri del Bori. Una problemàtica que preocupa a moltes entitats santboianes, que han recollit el malestar de molts veïns i veïnes.

Quadra del Bori 2020 vs Cosint Barris

La Plataforma reclama al Govern Municipal la realització d’un estudi de viabilitat sobre una moratòria urbanística per promoure un procés participatiu amb relació a la necessitat de protegir l’entorn històric, paisatgístic i natural del Bori. A més, la Plataforma insta al Govern de la ciutat a què desenvolupi un estudi d’impacte i integració urbanística per a tot el conjunt del projecte ‘Cosin Barris’. També demana que els acords “es donin a conèixer al Parlament de Catalunya, al Departament de Territori i Sostenibilitat i a la ciutadania santboiana.”

LA MOCIÓ (clica aquí)

Des de la Plataforma “denunciem la falta d’informació i participació amb els veïns de la zona,tal com ha reconegut el propi primer Tinent d’Alcaldia, José Ángel Carcelen, diverses vegades, alhora que denunciem l’impacte paisatgístic que tindran les noves construccions d’habitatges sobre els edificis inclosos al Patrimoni Cultural Català i que tal com assenyala el document cal tenir una especial cura en el disseny dels jardins i el manteniment de l'arbrat de l'entorn". Doncs, és per aquest últim motiu, que també recalquem la importància natural de l’espai del Bori, que va recollir la Diputació de Barcelona en el seu Pla Director del Verd Urbà de Sant Boi.”

Denúncia al Síndic de Greuges

La manca de participació ciutadana en les modificacions del projecte "Cosint Barris" ha comportat que la Plataforma Defensa Béns Comuns Sant Boi hagi interposat una denúncia al Síndic de Greuges de Catalunya, i que està pendent d’un informe d’aquest organisme. “Hem sol·licitat a tots els grups polítics municipals que de manera unànime votin favorablement la moció presentada que defensa la història i la natura del Bori, la història i la natura santboiana”, expliquen.

‘Cosin Barris de Muntanya’

El 16 de febrer del 2017 l’Ajuntament de Sant Boi va aprovar el projecte "Cosint Barris de Muntanya" que afectava les veïnes dels barris de Can Paulet, Canons i Les Orioles. Aquest incloïa un seguit de tallers participatius amb el veïnat d’aquests sectors, tal com recull la pàgina 38 del Programa de participació ciutadana -disponible al web de transparència-. Fruit de les modificacions derivades d’aquests tallers, el projecte va afectar, entre d’altres, a aquesta zona del Bori no inclosa inicialment, tal com s’explica al document de la sessió de retorn celebrada a Can Massallera l'11 de gener del 2018.

La zona afectada

La Quadra del Bori, com s’anomena la zona del Benviure des del segle XVII, forma part de la història de la vila de Sant Boi, tal com demostra el fet que en ella van viure famílies tan importants com els mateixos Bòria, els Salats o els Estruch de Cornellà que van fer construir l’ermita de Sant Ramon.

183 Casa Gran del Bori o Can Xixol cra. de Sant Climent 30 Sant Boi de Llobregat

A més, aquest entorn té també una importància urbanística, ja que manté l’aparença dels segles XVII y XVIII quan es va desenvolupar la zona amb construccions com Can Bori del 1.700 (encara reconegut com a Can Xixol) i les cases del seu costat del 1.850 (que acollien el personal del servei de la masia), la bassa en desús del seu front inaugurada pel General Prim el 1.863, o la Torre dels Marquesos de Cornellà del 1.870 que actualment és l’Escola Pública Benviure. Tot aquest entorn està catalogat al Patrimoni Cultural Català l’any 1.990 i ratificades en Ple Municipal després del 1.993, quan aquesta competència va passar als ajuntaments. Tot plegat fa evident la importància de la seva conservació i protecció.

Redacció / Fotos: Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi