L'edat, el sexe i la comorbiditat, factors associats a la COVID-19

Imprimeix

És una de les conclusions d'un informe de l'AQuAS sobre les persones afectades pel coronavirus SARS-CoV-2

Un estudi de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) revela que l'edat, el sexe i la comorbiditat són els principals factors associats a l'hospitalització o a un pitjor pronòstic dels pacients amb coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. L'Informe sobre les característiques sociodemogràfiques, clíniques i els factors pronòstics dels pacients amb el diagnòstic de COVID-19 ha analitzat els principals factors associats a l'hospitalització per aquesta malaltia en la població general i, en aquest sentit, n'ha assenyalat quatre.

 6c81c7098a2e3624a3446ead56f3ffe7f03b39c7111000x528 71813674

Un dels factors és l'edat, amb una probabilitat tres vegades més elevada d'hospitalització a partir dels 65 anys respecte als de 15 a 44 anys. Un altre és el de presentar una elevada càrrega de morbiditat, amb una probabilitat de ser hospitalitzat de gairebé cinc vegades la de la població amb risc basal. Entre les patologies específiques amb més risc, cal destacar l'obesitat (27%), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) (18%), la insuficiència cardíaca (20%) o els trastorns psiquiàtrics (11 %). Un tercer factor és el de pertànyer a col·lectius especialment vulnerables, com són aquelles persones ingressades en una residència assistida o amb discapacitat intel·lectual. I finalment, assenyala que els homes tenen un 55% més de probabilitat d'ingressar que les dones.

Mort intrahospitalària

L'estudi també ha analitzat els principals factors associats a la mort intrahospitalària i un d'aquests factors és l'edat. A partir dels 65 anys, la mortalitat es dispara respecte dels pacients ingressats de 15 a 44 anys. Així, els pacients de 65 a 74 anys tenen vuit vegades més probabilitat de morir; els de 75 a 84 anys, 16 vegades i els majors de 84 fins a 20 vegades.

vellesa

Un altre factor és la càrrega de morbiditat: els pacients amb un nivell de morbiditat previ entre moderat i alt tenen més de dos a tres cops més probabilitat de morir que les persones amb menys morbiditat. Entre les patologies específiques, cal destacar la insuficiència renal crònica (30 %), la insuficiència cardíaca (26%) o la diabetis (18 %). Per sexes, els homes tenen un 62 % més de probabilitats de morir que les dones un cop han ingressat. I finalment, un quart factor és el de formar part de col·lectius especialment vulnerables, com són aquelles persones ingressades en una residència assistida o amb discapacitat intel·lectual greu.

Redacció / Fotos: DG-Arxiu