El CSMIJ elabora una guia per detectar casos de violència a la llar

El centre cornellanenc, gestionat per l’Hospital Sant Joan de Déu, inclou un qüestionari que permet preguntar si s’estan patint maltractaments sense aixecar les sospites de l’agressor durant el confinament i un vídeo adreçat als infants

Un de cada cinc infants que són tractats en centres de salut mental han presenciat episodis de violència a la seva llar o els han patit directament. És per això que un equip de professionals del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) de Cornellà de Llobregat, gestionat per l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, ha elaborat una guia per ajudar als professionals que tracten infants i dones amb risc de patir maltractaments a detectar aquests casos durant el confinament

48 1

Enquesta

Aquesta guia inclou un model d’entrevista que els professionals poden fer servir en les seves trucades als pacients per preguntar-los si han patit violència sense aixecar les sospites de l’agressor. Es tracta d’una enquesta amb 10 preguntes tancades a les quals es respon SI/NO o amb una valoració del 0 al 10. Si el pacient manifesta sentir-se en perill, els professionals li ofereixen la possibilitat de donar-los una visita presencial al centre o els adrecen als serveis corresponents. Si la situació resulta perillosa, poden donar l’avís als equips de protecció. 

El confinament ha intensificat les relacions dels membres del nucli familiar i, en el cas de les llars on es viu una situació de violència, ha deixat aïllades i desprotegides a les víctimes. Els infants són especialment vulnerables i tenen més risc de patir problemes de salut mental, ja que no són tant capaços d’enfrontar-se i adaptar-se a aquestes situacions. 

Vídeo

L’equip TEVI (Programa Testimonis de Violència Intrafamiliar) del CSMIJ Cornellà ha elaborat, de manera complementària, un vídeo dirigit als infants que són testimonis de violència a casa seva. 

Captura de pantalla 2020 04 30 a las 15.33.43

En aquest vídeo, i de la mà d’en Joan, un nen que veu la violència a casa seva, s’afirma que els infants s’adonen de la violència més del que els pares es pensen, que pateixen i se’n culpen a ells mateixos. També els informen dels serveis als que poden trucar per demanar ajuda:

  • Al 112, el telèfon d’emergències, coordinat amb Mossos d'Esquadra.
  • El 900 900 120 (Whatsapp: 671 778 540) contra la violència masclista de la Generalitat de Catalunya.
  • El 016 del Ministerio de Sanidad, Bienestar Social y Consumo.  
  • Al 116 111 Infància Respon.
  • Al 900 202 010 de la Fundación ANAR (Ajuda a Nens i Adolescents en Risc).

Captura de pantalla 2020 04 30 a las 15.32.35

Captura de pantalla 2020 04 30 a las 15.31.41

Pioners

El Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) de Cornellà de Llobregat va ser pioner a Espanya en la implantació d’un programa  per detectar situacions de violència a la llar i oferir a les persones que la pateixen un abordatge terapèutic que els permeti superar els problemes causats o agreujats per l’exposició a la violència. Aquest abordatge preveu que els infants segueixin teràpies individuals i grupals, i facin també sessions de teràpia amb el progenitor no agressor. 

Captura de pantalla 2020 04 30 a las 16.05.54

El programa TEVI  és l’únic integrat a la xarxa de salut mental infantil i juvenil pública que existeix a l’Estat. En l’actualitat està totalment implantat al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Cornellà de Llobregat i, en diferents fases d’implantació als altres centres de salut mental que gestiona l’Hospital Sant Joan de Déu al Garraf, l’Alt Penedès, Granollers i Mollet del Vallès. Des que es va crear l’any 2004, el programa TEVI ha atès en aquest territori més d’un miler d’infants que han patit o han estat testimonis de violència a la llar.

Redacció / Fotos: Hospital Sant Joan de Déu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix