“Somriures Saludables” arriba a nens i nenes en situació de vulnerabilitat

Imprimeix

L'objectiu de la iniciativa de la Gasol Foundation és contribuir a preservar els estils de vida saludables entre els col·lectius en situació de vulnerabilitat socioeconòmica els hàbits de salut de la qual ja es trobaven més deteriorats abans de la crisi COVID-19

​Sota la seva missió de promocionar la salut infantil, la Gasol Foundation −​entitat creada pels germans Pau i Marc Gasol​− ha llançat la iniciativa “​Somriures Saludables​”. L'objectiu del projecte és reforçar, fomentar i ​preservar els hàbits saludables dels nens i nenes​, ara en major risc per la situació de ​confinament a causa de la pandèmia de la COVID-19.

Captura de pantalla 2020 04 29 a las 10.12.20

La iniciativa es dirigeix a col·lectius en situació de vulnerabilitat ja que, de manera inherent, tenen un major risc de presentar uns hàbits de salut més deteriorats i patir sobrepès o obesitat, tal com mostra l'Enquesta Nacional de Salut​, ​ALADINO 2015​ ​o l'estudi​ ​PASSOS 2019​.“Ens preocupa enormement com els hàbits de salut dels nens i nenes es veuran empitjorats després d'aquestes setmanes de confinament. No sols quant a l'alimentació i l'increment del sedentarisme, sinó també en relació a les seves rutines de somni i, sobretot, al seu benestar emocional. ​Ajudar les famílies a mantenir unes rutines i hàbits saludables durant aquestes setmanes ha estat la nostra prioritat ​per a contribuir a evitar que les desigualtats en salut s'acreixin encara més ​durant aquesta crisi sanitària”, explica Cristina Ribes, directora executiva de la Gasol Foundation.

Iniciativa

El projecte s'implementa a través d'una mena d'intervenció a distància que permet a la fundació arribar a les famílies a través d'entitats socials i centres socioeducatius de tota Espanya. Actualment, ​més de 1.280 llars​, amb al voltant de ​3.000 nens i nenes en risc d'exclusió social,​ estan participant en la iniciativa.

Cabecera noticia web Cuarentena Saludable CAST

A través de Whatsapp, o a vegades a través dels propis centres socials, cada setmana la fundació envia diferents missatges amb continguts pedagògics, activitats i reptes per a promocionar els hàbits saludables, dissenyats i adaptats a la situació de confinament, així com a la realitat de les famílies.

A més, i seguint la visió de la Gasol Foundation, cada setmana treballa els quatre pilars que determinen un estil de vida saludable: l'alimentació, l'esport i l'activitat física, les hores de somni i descans i el benestar emocional. Per a treballar aquests quatre hàbits saludables amb els més petits, la Gasol Foundation utilitza la metàfora pedagògica de la “Galàxia Saludable”​, la qual està formada per quatre planetes, cadascun dels quals representa un d'aquests hàbits. Sota aquest univers creatiu, els nens i nenes es converteixen en tripulants d'una missió espacial l'objectiu final de la qual és retornar els hàbits saludables al planeta Terra.

Ficha ejemplo plato saludable 768x768

Totes les activitats plantejades requereixen la participació d'adults i petits atès que es considera imprescindible la involucració del nucli familiar per a garantir el fiançament d'aquests hàbits de salut en la llar.

Amb l'objectiu de continuar ampliant l'abast de la iniciativa i poder arribar a més nens i nenes en situació de pobresa, la Gasol Foundation ha posat en marxa una campanya de captació de fons en la qual es pot col·laborar fent un donatiu o fent-se soci/a a través de la seva pàgina: ​actua.gasolfoundation.org

La iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració de​ Nike-Made To Play​, que ha fet possible la producció dels materials gràfics i audiovisuals que s'han creat per a les famílies.

Redacció / Fotos: Gasol Foundation