ERC-Viladecans plantejarà al Ple diverses propostes contra la COVID-19

Imprimeix

Mediar entre propietaris i llogaters per evitar situacions de vulnerabilitat residencial o el tancament de negocis i obrir una línia de microcrèdits per a les pimes, algunes de les mesures dels republicans

El grup d’ERC Viladecans presentarà al Ple municipal de dijous 30 d’abril -el primer de la història de l’Ajuntament que es farà en línia- una vintena de propostes per a la gestió de les conseqüències de la crisi de la COVID-19 i el postconfinament. L’objectiu és que algunes s’incloguin en la declaració institucional que consensuen els grups polítics amb representació a l’Ajuntament i, la resta, en el Pla estratègic que regirà les mesures i accions per ajudar la ciutadania a sortir de la crisi.

Comerç

Una de les mesures principals dels republicans és redactar un Pla de reactivació econòmica amb la participació de tots els agents implicats com empreses, comerços, autònoms, agents socials, patronals, organitzacions socials i grups municipals. ERC considera urgent planificar una campanya de suport al comerç de proximitat i a la restauració, així com fer difusió dels serveis que els autònoms locals ofereixen a la ciutadania. Els republicans plantegen obrir una convocatòria de microcrèdits per facilitar la supervivència de la petita i mitjana empresa.

IBI

Pel que fa a la ciutadania en general, Esquerra reivindica una política de bonificacions progressiva en l’IBI, un dels més cars del país, així com ampliar el fraccionament del pagament i la pròrroga per pagar els propers rebuts. Així mateix, emplaça l’equip de govern a destinar el 100 % del superàvit i del romanent del pressupost municipal de 2019 a mesures per pal·liar els efectes de la crisi, “un cop el Govern de Pedro Sánchez ha cedit a les pressions del món local”. ERC, amb les seves alcaldesses i alcaldes al capdavant, ho ha reclamat des del primer moment perquè mai ha estat d’acord amb les limitacions que redueixen el marge de maniobra dels ajuntaments i més encara en una situació com la que estem vivint. Cal no obstant que el Govern espanyol posi en marxa les modificacions legislatives que permetin l’ús íntegre del superàvit.

avinguda Generalitat

Els republicans també proposen establir ajudes excepcionals al lloguer i mediar entre llogaters i arrendataris, tant d’habitatges residencials com de comerços i establiments de restauració, per tal d’evitar que el preu del lloguer comporti una situació de vulnerabilitat residencial o un tancament definitiu de negocis.

Entitats, cultura i voluntariat

En l’àmbit social, cultural i esportiu, ERC demana flexibilitzar les condicions establertes en les bases reguladores i convocatòries de subvencions a les entitats locals, davant la impossibilitat de desenvolupar les activitats previstes en condicions de normalitat. Alhora, insta a dissenyar una graella d’espectacles en streaming a través del canal Youtube de l’Ajuntament per difondre la cultura entre diversos perfils de la ciutadania, amb especial èmfasi en el talent local i la contractació d’autònoms del sector cultural.

Els republicans proposen la creació d’una bossa de persones voluntàries per coordinar el seu altruisme, fer difusió de les seves tasques i promoure noves accions, com fer videotrucades o acompanyament i assistència a persones grans que viuen soles i tenen problemes per fer la compra o anar a la farmàcia. Esquerra també considera que caldria promoure la col·laboració amb UNICEF i treballar a mitjà termini per convertir Viladecans en “Ciutat amiga de la infància” i evitar l’adultcentrisme que impregna les polítiques públiques i la gestió d’aquesta pandèmia. És una proposta que els republicans ja van proposar a principis de l’anterior mandat a l’equip de govern i que no ha tingut continuïtat.

ERC insisteix a activar el Carnet Jove municipal, en fer noves campanyes de sostenibilitat i civisme que incideixin en la reducció, el reaprofitament i el reciclatge de residus, en recuperar el servei porta a porta de recollida en comerços i restauració, en estudiar aquest mateix servei al barri d’Alba-rosa tenint en compte la seva morfologia urbana, en emprendre mesures valentes i estables en la lluita contra el canvi climàtic (diverses evidències vinculen la pandèmia amb la crisi ambiental del planeta) o en crear rutes saludables segures quan la ciutadania recuperi l’activitat física a l’espai públic.

tobogans Europa

Finalment, el grup republicà insta l’equip de govern a tenir present durant el procés de desconfinament i retorn progressiu als llocs de treball els empleats públics i de concessionàries municipals amb infants a càrrec o en edat escolar mentre no es tornin a obrir les llars d’infants i els centres educatius, facilitant al màxim les opcions de teletreball.

La portaveu municipal d’ERC Viladecans, Bàrbara Lligadas, ha conclòs que “som conscients que d'aquesta crisi en sortirem en coordinació amb altres administracions supramunicipals i caldrà veure quines mesures arriben per part seva i adaptar-nos. Però això no treu que des del municipi marquem línies estratègiques i promoguem que aquestes siguin possibles gràcies a la col·laboració amb altres organitzacions.”

Redacció / Fotos: ERC-Viladecans