Els pagesos donen per perdudes les collites de primavera

Imprimeix

Segons les Cooperatives Agrària i Agropecuària de Viladecans i Gavà “aquestes pluges poden fer més mal que el temporal Glòria"

Les Cooperatives Agrària i Agropecuària de Viladecans i Gavà, respectivament, del Parc Agrari del Baix Llobregat, donen per perdudes les collites de primavera a causa de les pluges que es registren des de diumenge"Són sobretot patates, que en poques setmanes s'havien de collir, carabassons, enciams, pastanagues, naps... No podem calibrar encara les pèrdues, però poca cosa se salvarà", explica el president de la cooperativa de Viladecans, Carles Faura. Les pluges han negat el Delta del Llobregat, una vegada més, a causa d'unes infraestructures hidràuliques obsoletes i insuficients, incapaces de drenar la zona i desaiguar a mar. El president de l'Agropecuària de Gavà, Josep Pañella recorda que "entre l'any 2018 i el 2020 les pèrdues per negament han estat successives. El Glòria es va emportar el 60% de les collites. Estàvem en plena negociació amb les administracions per posar en marxa un pla de millores a la zona que s'ha vist aturada per la COVID-19".  Les actuacions per millorar el drenatge de la zona i garantir la pervivència de la pagesia suposen una inversió de 2 milions d'euros, segons un estudi tècnic de les cooperatives de l'any 2018.

Captura de pantalla 2020 04 22 a las 16.13.39

El desànim envaeix els pagesos de les àrees agràries del Viladecans i Gavà. Una vegada més, han perdut les collites a causa d'unes infraestructures de bombeig d'aigua insuficients. Aquestes cooperatives sumen una extensió de conreus i hivernacles 1.000 hectàrees, i suposen un terç del total del Parc Agrari del Baix Llobregat, principal proveïdor d'hortalisses fresques a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Les cooperatives, després d'anys de reivindicacions, havien iniciat recentment una roda de reunions amb les diferents administracions (Agència Catalana de l'Aigua, Ajuntaments de Gavà i Viladecans, Diputació de Barcelona, Parc Agrari, AENA-Aeroport del Prat, i Agricultura de la Generalitat) per treballat en un pla de millores a la zona que "s'ha vist aturat per l'arribada de la COVID-19", explica el president de l’Agropecuària de Gavà.

EWM1FdlXkAMrANl

Tot i que, a través de l'Ajuntament de Gavà i del Parc Agrari, ahir dimarts s'instal·lava una motobomba a La Murtra, al costat del cargol d'Arquímedes (equip de bombeig), per tal de treure la màxima quantitat possible d'aigua, avui els pagesos han vist com la situació empitjorava. "Aquesta motobomba només pot treure un milió de litres l'hora, és una ajuda pel mateix cargol d'Arquímedes que està funcionant sense parar des del passat diumenge, però no ha estat suficient", explica Pañella.

Plou sobre mullat

"Des del 2018 que estem patint inundacions molt greus amb grans pèrdues per la insuficiència dels mecanismes de bombeig que no tenen capacitat per desaiguar al mar. A més, canvi climàtic ha agreujat la situació amb pluges torrencials més freqüents", diu Pañella.  Només, el passat mes de febrer, el pas del Glòria va deixar als pagesos unes pèrdues d'1.550.000 €. "A aquestes pèrdues, cal afegir les que ja vam partir els anys 2018 i 2019. Ara, aquestes pluges d'abril poden fer-nos més mal que el Glòria". En base estudis tècnics anteriors al pas del Glòria, els pagesos estimen en uns 2 milions d'euros el cost de la millora de la infraestructura hidràulica del Delta del Llobregat per garantir l'activitat agrària.

PHOTO 2020 04 20 13 52 28

Aquesta zona agrícola és rica en la producció d'hortalisses de regadiu com calçots, naps, juliverts, pastanagues, espinacs, bledes, i el seu famós espàrrec blanc, especialment al municipi de Gavà. I pel que fa a Viladecans – el segon municipi més gran del Parc-, també acull la major part de la producció d'horta intensiva sota hivernacle del conjunt del Parc Agrari. Actualment, Gavà i Viladecans reuneixen unes 50 explotacions agràries.

Redacció / Fotos: Agropecuària de Gavà i  Cooperativa de Viladecans-Josep Pañella