La Diputació dona suport a professionals municipals que atenen a les dones

Imprimeix

L'objectiu és reforçar els equips que durant l'estat d'emergència han hagut de reestructurar els seus serveis i les seves modalitats d'atenció

La Diputació de Barcelona ofereix suport a professionals municipals que treballen en els serveis territorials d'informació i atenció a les dones, i en la supervisió de casos de violències masclistes.

En aquests dies de confinament, aquests serveis territorials han reduït o eliminat els seus horaris d'atenció directa i ofereixen el servei de manera telemàtica amb totes les dificultats que això comporta (soledat professional, conciliació familiar, pressió psicològica i social...).

Alhora, el confinament està implicant i implicarà moltes situacions socials, personals, econòmiques complexes, que generen molts dubtes i que les dones fan arribar als serveis d'atenció. Molts d'aquests dubtes són de naturalesa jurídica i estan relacionats amb àmbits com les custòdies, els ajuts socials com la RAI (Renda Activa d'Inserció), la pèrdua de la feina, accés a drets de dones estrangeres amb o sense documentació, dret als ajuts de les treballadores de la llar, etc.

Centre dones alta 1

Així mateix, les resolucions i normatives que van sorgint durant els dies de l'estat d'alarma requereixen actualització i un coneixement molt detallat per al seu desplegament per saber com afecta i afectarà a la vida i els drets de les dones.

És per aquest motiu, i atenent les necessitats manifestades per les professionals territorials, que la Diputació de Barcelona ha activat de manera urgent un suport per a l'acompanyament tècnic a professionals de l'atenció a les dones i a les violències masclistes.

Es tracta de donar resposta a les demandes d'informació i fer un assessorament jurídic a les professionals que treballen amb dones. També es vol donar continuïtat al servei de suport que la corporació fa als ens locals durant el període de l'estat d'alarma, establint un canal interactiu de comunicació permanent.

El servei compta amb un Espai de supervisió, per atendre consultes de suport individual de les professionals i supervisió de casos; i amb un Espai d'assessorament jurídic destinat a tot tipus de consultes jurídiques que sorgeixin per part de les professionals municipals: laborals, dret penal, custòdies, ajuts socials, habitacional, recursos sobre violències masclistes,...

Atendre situacions de violència masclista

L'aïllament domiciliari arran de l'emergència del coronavirus pot fer sorgir o agreujar situacions de violències masclistes.Els casos al voltant de les violències masclistes que s'estan atenent sovint tenen una resolució complexa, donat que les condicions de confinament posen en situacions molt excepcionals a les dones, i la resposta que des de les institucions públiques es pot donar per garantir la seva seguretat física i/o emocional no és senzilla.

violencia domest

Davant d'aquesta situació, la Diputació de Barcelona també ofereix suport a les professionals dels serveis i centres d'atenció a les dones sobre com poden acompanyar i ajudar a les dones víctimes de violència masclista, sobre quines recomanacions els poden donar de com procedir, quines estratègies poden desenvolupar si conviuen amb l'agressor, si han de denunciar o no, etc.

Paral·lelament, a les professionals d'aquest serveis se'ls ofereix el suport jurídic necessari perquè puguin donar respostes concretes, correctes i àgils als dubtes que plantegen les dones davant de les noves situacions, dubtes que tenen a veure amb la nova normativa i amb noves casuístiques, que individualment o com a municipi sovint no tenen la capacitat de resoldre i conèixer.

Redacció / Fotos: Diputació de Barcelona