S’incrementa l’oferta del transport públic a partir del 14 d'abril

Imprimeix

A l’àrea de Barcelona l’oferta de la majoria de modes de transport, tan ferroviaris com per carretera, oscil·larà entre el 40 i el 65%, amb reforç durant les hores punta i les línies més concorregudes que pot arribar al 70%

Davant la finalització del Reial Decret Llei 10/2020 del Govern de l’Estat, que acaba amb les restriccions de mobilitat en què només es permetia l’activitat dels sectors essencials, i que per tant, es permetrà la mobilitat d’altres sectors econòmics, el transport públic adequarà la seva oferta al previsible creixement de la demanda. 

Captura de pantalla 2020 04 13 a las 12.18.10

Captura de pantalla 2020 04 13 a las 12.18.18

Així, el transport públic de l’àrea de Barcelona recuperarà part de la seva oferta habitual a partir del proper 14 d’abril, dimarts, un cop finalitzada la Setmana Santa. La restricció excepcional de la mobilitat haurà finalitzat, i davant una major afluència al transport públic i, sempre amb l’objectiu de mantenir les mesures de seguretat i de distància entre el passatge, els operadors, en coordinació amb l’ATM de Barcelona, es disposen a tenir una oferta d’entre el 40 i el 65% del valor habitual en dia feiner a partir del proper dimarts, amb reforç que pot arribar al 70% durant les hores punta i a les línies més concorregudes.

l 94 img 7366

El nivell de servei variarà segons els operadors, els horaris i les línies, però en global serà una oferta entorn al 50-60%, un augment en comparació amb les dues darreres setmanes, quan l’oferta ha oscil·lat entre el 33 i el 50%. En general, els grans operadors ferroviaris, TMB, FGC, TRAM i Rodalies, oferiran un 60% del servei, de mitjana, i reforçaran les hores punta i les línies més critiques, que superaran el 65% de l’oferta en algunes franges de la jornada. En l’àmbit dels autobusos,  TMB oferirà un 45% del servei habitual i les línies de gestió indirecta d’AMB, les interurbanes de la Generalitat i les urbanes de l’AMTU funcionaran amb un 50-65% de les seves expedicions.

P161004013

En tot cas, la nova proposta d’augment d’oferta es planteja en la línia de respectar el terç màxim d’ocupació dels vehicles i combois, que es va decretar el 13 de març com a mesura de seguretat i distància del passatge. Segueix vigent la indicació que en estat d’alarma cal evitar els desplaçaments que no siguin per motius inajornables.

Oferta del 60% a la resta del territori

Pel que fa a l’àmbit territorial no adscrit a l’ATM de Barcelona, l’oferta de transport públic interurbà –ferroviari i per carretera– incrementarà la seva oferta fins al 60% a partir de dimarts vinent, 14 d’abril, amb l’objectiu que les persones que han de desplaçar-se obligatòriament, ho puguin fer amb una ocupació màxima d’un terç de la capacitat màxima dels vehicles. En les últimes setmanes, l’oferta s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment, fins assolir una oferta que en la majoria dels casos no ha superat el 50%.

ST BOI FGC 001

Atès que l’oferta es continuarà adaptant a la situació, es recomana a les persones usuàries que consultin els canals d’informació de cada operadora de transport, per a conèixer l’oferta concreta diària.

Recomanacions per als usuaris

Per aquelles persones que a partir de demà s’hagin de desplaçar en transport públic, es fan una sèrie de recomanacions:

  • Evitar utilitzar el transport públic si les persones usuàries es troben malament o pertanyen a un grup de risc. En cap cas, no viatjar si s’ha estat diagnosticat amb coronavirus o si es té té algun símptoma compatible amb la malaltia.
  • Evitar les hores punta, si és possible.
  • Preveure un temps més llarg de l’habitual per a fer els desplaçaments en transport públic ja que hi poden haver limitacions d’accés i controls de seguretat.
  • Portar mascareta mentre s’utilitzi el transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions, parades i passadissos. També són recomanables els guants.
  • Procurar mantenir una distància de seguretat amb les altres persones usuàries del transport públic.
  • Fer una cua ordenada i pacient en els passos d’entrada i de sortida d’estacions ferroviàries i de metro.
  • A les parades d’autobús, fer una cua ordenada deixant l’espai de seguretat entre usuaris. Fer-la recta, sense ocupar tota la vorera.
  • Deixar espai a l’usuari que us precedeix quan es validi el títol.
  • A les estacions, circular per la dreta dels passadissos i deixant espai amb els usuaris que circulen en sentit contrari.
  • A les escales mecàniques i a les cintes transportadores, mantenir una sola fila, sense avançar els que estiguin davant.
  • No omplir els ascensors.
  • A les andanes o a les parades d’autobús, deixar un espai ampli davant les portes i permetre que els usuaris que surten ho puguin fer amb comoditat. Entrar sense aglomerar-se.
  • Mentre s’espera a l’andana l’arribada del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se en tota la seva longitud per a mantenir la màxima separació amb la resta de persones.
  • A l’interior del tren, del metro o del tramvia, distribuir-se també en tota la longitud del vehicle, mantenint la distància de seguretat amb d’altres usuaris. Procurar no seure davant d’una altra persona, no ocupar el passadís entre seients per a facilitar els desplaçaments i deixar lliure l’accés a les cabines dels maquinistes.
  • En els serveis d’autobús respectar la distància de seguretat, no seure en els seients confrontats si estan ocupats i, en la mesura possible, seure en fileres diferents a les d’altres usuaris. Si s’assoleix l’ocupació màxima, no pujar i esperar el següent.
  • Recordar que els conductors dels autobusos no venen bitllets i que és convenient que tinguin la mínima interacció possible amb els usuaris.
  • En sortir del transport públic, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic.

Redacció / Fotos: AMB-Arxiu