La COVID-19 agreuja la situació dels malalts de càncer a la comarca

Imprimeix

Les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària afecta directament a nivell laboral, econòmic i social

La població amb càncer, entre la qual es troba la comarca del Baix Llobregat, és un dels col·lectius extremadament vulnerable en l’àmbit sanitari, però també en el social, ja que el càncer provoca que cada any prop de 27.000 persones se situen en una situació de risc d’exclusió social, al que s’ha d’afegir ara els efectes causats per la COVID- 19. A Espanya cada any es diagnostiquen al voltant de 275.000 casos nous i hi ha 1,5 milions de persones afectades per la malaltia. A Catalunya es detecten cada any més de 43.000 nous casos de càncer.

En un informe fet públic el passat 4 de febrer -Dia Mundial del Càncer- sobre el que costa la malaltia a Espanya, l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) ja estimava que el 45% d’aquests costos, al voltant de 19.300 milions d’euros, els assumeix la família. Aquest percentatge ho van assumir previsiblement un nombre major de famílies i amb una major vulnerabilitat generada pel coronavirus.

vlountaris aecc

"Amb l'arribada de la crisi sanitària tot s'ha centralitzat a Barcelona. De totes maneres nosaltres continuem fent assistència directa a les persones malaltes i a les seves famílies. Parlem amb ells per dir-los que no estan sols", explica Bartolomé Jiménez, president de la seu local de l'AECC de Cornellà de Llobregat. Cal destacar que la seu local cornellanenca va atendre el 2019 a 13 persones en l'àmbit social, 16 en l'àmbit psicològic i actualment compta amb 442 socis. 

report 3

Ajuda econòmica

Aquesta crisi sanitària està generant ja conseqüències a nivell laboral, econòmic i social en la societat espanyola de les que no estan exemptes les famílies amb càncer. Per pal·liar aquesta situació de vulnerabilitat, l’AECC ha aprovat una partida extraordinària de 3 milions d’euros perquè la població amb càncer -entre la qual es troba el nostre territori- pugui tenir les seves necessitats bàsiques cobertes i mitigar els efectes socials derivats del coronavirus, entre els que pot haver-hi pacients que s’han vist afectats per processos d’EROs o ERTOs, així com també per acomiadaments.

Altres mesures

A més, l’AECC està prenent altra mena de mesures per pal·liar les conseqüències socials de la COVID-19 en la població amb càncer com és el servei d’allotjament gratuït per a pacients que necessiten traslladar-se a una altra localitat per rebre tractament. En aquest sentit, l’AECC proporcionarà allotjaments adaptats per evitar el contagi i, de no tenir-ho disponible, assumirà els costos d’un habitatge alternatiu.

Seguiment

Un total de 519 professionals (psicòlegs, treballadors/es socials i sanitaris) i 1.011 voluntaris/és a les Seus Locals de Barcelona de l’AECC, treballen des dels seus domicilis per aquest col·lectiu de malalts en situació de vulnerabilitat. Entre els dies 16 a 30 de març, s’ha atès a 9.339 persones, i s'han realitzat 5.208 trucades telefòniques.

voluntariat aecc

S’ha posat en marxa un servei de dol dirigit a les famílies que han perdut un ésser estimat per la COVID-19 i no poden dur a terme un procés amb normalitat, perquè l'han de fer en solitari, sense família ni amics, sense acomiadar-se i privats del suport necessari per a superar la pèrdua. Així, un equip de professionals, al servei d'aquestes persones, les acompanyen en aquest procés de dol i les ajudem a fer-ho d'una manera menys traumàtica. Podeu trobar tota la informació de com accedir a aquest servei completament gratuït a la pàgina web https://www.aecc.es/es/atencion-duelo. També al telèfon permanent Infocàncer 900 100 036 (operatiu 24 hores al dia, 365 dies a l'any).

Redacció / Fotos: AECC-LPdB