Les residències d’avis del Baix Llobregat estan en una situació crítica

“Molts residents no poden fer la prova del coronavirus per falta de tests, tot i patir els símptomes, i moren sense saber si tenen la malaltia”, explica Cinta Pascual, presidenta d’ACRA

Un dels col·lectius més vulnerables per la crisi sanitària pel coronavirus és, sense cap dubte, la gent gran. Un fet que s’ha posat de manifest negativament en les darreres setmanes on, segons fonts del Govern espanyol, el 85% dels morts per COVID-19 tenen més de 70 anys i el 60% en tenen més de 80.

La situació es complica encara més quan les residències pateixen una manca alarmant de material sanitari i tests de detecció de la COVID-19 per fer les proves a persones que mostren símptomes de tenir la malaltia. Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) és clara a l’hora d’explicar el moment que es viu a les residències d’avis i àvies del Baix Llobregat i de Catalunya: “Els tests no arriben a  les residències i són moltes persones que tenen símptomes de patir la malaltia i no se’ls pot fer la prova. Alguns d’ells moren sense saber si tenen el coronavirus” i afegeix que “ens van prometre que disposaríem entre 5.000 i 10.000 tests i a hores d’ara no ens han arribat. A més, necessitem més EPIs.”

residencia 2

La situació a les residències és crítica i això fa augmentar la mortalitat entre la gent gran que viuen en una llar d’avis. “Hi ha taques molt grans al Barcelonès i això es va expandint a l’àrea metropolitana de Barcelona. Cada vegada hi ha més col·lapse tan assistencial com en la gestió de les defuncions”, diu Pascual.

residencia 4

Un dels problemes afegits és la manca de personal, ja que hi ha bastants casos de baixes per coronavirus entre els treballadors de les residències. “Hem engegat una borsa de treball d’urgència per cobrir aquestes baixes. Nosaltres ens encarreguem de realitzar la seva formació, ja que no cal experiència”, diu la presidenta de l’ACRA.

Intervenció de l’exercit

Des de fa uns dies, ha començat a intervenir la Unidad Militar de Emergencias (UME) del Ministeri de Defensa, principalment, realitzant tasques de desinfecció a les residències de gent gran encara que també fan treballs en instal·lacions municipals. Olesa de Montserrat, Cornellà de Llobregat i Viladecans són alguns dels municipis del Territori on han actuat. 

residencia 3

Reforç

Les constants baixes de treballadors pel COVID19 a les residències ha obligat al departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Consorci Salut i Social de Catalunya contractar professionals per reforçar residències amb manca de personal.

residencvia 5

“Aquesta és una prioritat d’aquest Departament. El reforç de professionals és molt important per avançar i ser més eficients en donar resposta a les residències que d’un dia per l’altra perden professionals que han de quedar-se confinats casa i tenen dificultats per mantenir l’atenció a la gent gran”, explica el conseller. Chakir el Homrani també ha afegit que “és imprescindible fer un reconeixement als professionals de l’àmbit social que estan al peu del canó i fent front a aquesta epidèmia i que, sovint, no tenen el reconeixement que es mereixen.”

Els números

Actualment, el Baix Llobregat compta amb poc més d’un centenar de residències per a gent gran amb gairebé 6.500 places. Segons dades facilitades pel Departament de salut unes 65.000 persones viuen en geriàtrics catalans dels quals s’ha detectat 1.261 persones amb coronavirus, 646 han mort a les residències per la malaltia i 3.469 treballadors estan de baixa (a data de 5 abril). A més, 191 centres dels 1.073 a Catalunya tenen casos de contagis a tot Catalunya. La Generalitat ja ha intervingut diverses residències.

Redacció / Fotos: Diario Médico-Aj. Olesa-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
168

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix