Investiguen una dona per difondre un vídeo fals a Sant Joan Despí

Les imatges sobre una suposada violència dels mena eren de Brasil, però la usuària de Twitter va dir que eren en una aula d'Espanya

Un jutjat de Sant Feliu de Llobregat investiga una veïna de Sant Joan Despí per difondre a Twitter un vídeo que mostra uns joves violents i assegura que són mena en un centre educatiu espanyol, quan en realitat està gravat al Brasil. La fiscalia es va querellar contra la dona per un delicte d'odi i discriminació amb l'agreujant de difusió per internet.

La Síndica de Greuges de Barcelona va denunciar a la fiscalia el 2 de juliol de l'any passat la difusió per internet i xarxes socials d'un vídeo amb expressions que associaven interessadament els menors immigrants no acompanyats amb violència a les aules. Una setmana després la fiscal en cap de Barcelona va encarregar la investigació al fiscal d'odi, Miguel Ángel Aguilar, que va demanar a la unitat d'investigació de radicalismes a la xarxa, de la Comissaria d'Informació dels Mossos d’Esquadra, que busquessin l'origen del vídeo.

Captura de pantalla 2020 02 27 a las 17.36.47

A l'octubre, la policia catalana va lliurar dos atestats on identificava diversos autors que havien difós el vídeo per Twitter i Facebook, i que residien a Conca, Lleó, Granada i Madrid. El fiscal va remetre els atestats a les fiscalies provincials corresponents perquè ho investiguessin. En l'altre atestat s'identificava la titular d'un compte de Twitter, veïna de Sant Joan Despí, que va difondre el vídeo el 13 de juny passat. Al desembre, els Mossos li van prendre declaració com a investigada, però la dona s'hi va negar.

Captura de pantalla 2020 02 27 a las 17.37.00

En el missatge, ubicat en una web, es podia llegir: "T'envio un vídeo d'un centre educatiu pels immigrants menors d'edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que el difonguis perquè Espanya se n'adoni d'una vegada com ens agraeixen que els acollim". Adjuntat hi havia un vídeo d'un minut i mig en el que es pot observar com dins d'una aula d'un centre educatiu diversos alumnes criden i llencen papers a la professora, també tiren i tomben taules i cadires, tot enmig de rialles de burla.

Captura de pantalla 2020 02 27 a las 17.37.09

La investigació policial ha determinat que els fets van succeir al Brasil, i no té res a veure amb els menors emigrats a Espanya. Segons la fiscalia, la investigada pretenia, amb aquest vídeo difós indiscriminadament, vincular una suposada violència a les aules amb els mena per tal de "denigrar-los", associant-los de forma generalitzada a actes incívics, violents i de falta de respecte al professorat, desacreditant-los i contribuint a augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra un col·lectiu "especialment vulnerable", amb el "conseqüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social cap a ells". Per tot això, la fiscalia creu que la dona hauria comès un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques reconegudes a la Constitució en la modalitat de lesió de la dignitat per motius d'origen amb l'agreujant de difusió a internet.

Redacció / Fotos: Video (Twitter)

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix