Rebutjada una moratòria urbanística del projecte Llevant-La Parellada

Imprimeix

El govern municipal de Sant Boi es va mostrar en contra de la iniciativa de la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns

El govern municipal -PSC i Sant Boi en Comú-, van votar en contra en el Ple municipal de Sant Boi de Llobregat de fer un estudi de viabilitat sobre una moratòria urbanística del PDU Llevant-La Parellada. La moció va ser redactada i proposada a tots els grups municipals a iniciativa de la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns. 

santboi mocióllevant parellada

La moció va ser presentada pel grup municipal Podem-EUiA i va comptar amb el suport també d'ERC i la regidora no adscrita Olga Puertas. El grup de Ciutadans es va abstenir. La Plataforma demanava un procés participatiu amb la ciutadania en relació amb aquest projecte. Els acords que es proposaven a la moció eren ubicar el planejament urbanístic en el sector de la caserna militar de Santa Eulàlia i la central receptora de la FECSA, donat que el 2003 es va arribar a un acord per traslladar ambdues instal·lacions fora del nucli urbà per tenir un model de ciutat unificat. D'altra banda, s'instava al govern municipal a fer un estudi acurat sobre la demanda d'habitatge, prioritzant la rehabilitació d'habitatges buits i un parc públic de lloguer social i assequible, així com fer un nou estudi dins el plantejament del PDU Metropolità en relació amb el sector Llevant-La Parellada.

ERPMD5 UwAEMyRi

Les entitats de la Plataforma consideren que el sector de Llevant-La Parellada representa la cara visible del poble, esdevenint l'entrada tant del Casc Antic com de Vinyets-Molí Vell i suposa una gran oportunitat per a donar visibilitat a la façana de la ciutat. La Parellada és el darrer sector de contacte no urbanitzat existent entre el Puig el Castell  i el delta del Llobregat.  Aquest sector està situat en plena façana del centre històric de la ciutat; la seva imatge és una icona de la ciutat de Sant Boi. Les entitats denuncien que el projecte edificatori del PDU suposarà un fort impacte paisatgístic, i un malbaratament dels recursos públics en un projecte de caràcter especulatiu.

Les entitats de la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns qüestionen el model d'expansió urbanística de l'Ajuntament de Sant Boi i continuen reclamant una moratòria per obrir un debat ciutadà amb l'objectiu de protegir els béns comuns per a les generacions futures, i tenint també present que el Ple municipal ha declarat l'emergència climàtica a la ciutat. 

ERPgLTjWsAIx7tW

Les entitats demanen que el govern municipal sigui coherent amb els seus discursos oficials, tenint present que el Ple municipal del 23 de setembre de 2019 va aprovar una moció per declarar l'Emergència Climàtica en la qual es compromet a actualitzar el Pla de Mitigació del Canvi Climàtic i redactar el Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic per planificar i calendaritzar accions destinades a fer-li front.  I així mateix, el 18 de juny de 2018 el Ple municipal de Sant Boi de Llobregat va aprovar per unanimitat proposar la creació de la figura institucional del Defensor/a de les Generacions Futures, convertint-se en el primer municipi català que dóna suport a aquesta proposta.

La Plataforma en Defensa dels Béns Comuns està integrada per: Federació d'Associacions Veïnals de  Sant Boi, Unió de Pagesos, DEPANA, Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat, Grup Benviure, Plataforma Serres Garraf-Ordal, Sant Boi Camina i Bicibaix.

Redacció / Fotos: Arxiu-Podem-EUiA