Llum verda a l’ampliació de l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat

Imprimeix

La Comissió territorial d'urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona també ha aprovat la transformació de la darrera zona industrial del barri de Can Clota

La Comissió territorial d'urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona, presidida pel secretari de l'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha aprovat avui dues iniciatives al municipi d'Esplugues de Llobregat que permetran transformar la darrera zona industrial que queda al barri de Can Clota i ampliar la seu de l'Ajuntament.

Així, s'ha aprovat definitivament el projecte per reordenar les parcel·les on se situen els laboratoris del grup mèdic Cetir, que ocupa l'edifici protegit de la fàbrica Rocador, i l'antiga fàbrica Bristol-Myers Squibb, actualment en desús. Aquests àmbits formaven part d'una zona industrial que s'estenia per la banda sud d'Esplugues fins al límit amb l'Hospitalet de Llobregat. Amb el pas dels anys, el barri de Can Clota ha anat guanyant centralitat al municipi i s'ha incrementat el pes de l'habitatge i dels usos terciaris, desplaçant les indústries cap a emplaçaments més adequats.

d2ecaf68 a055 4950 b9bd 0b761dd55a1e

Els dos àmbits que ara es modifiquen són els dos darrers qualificats d'usos industrials al barri. L'antiga fàbrica Squibb porta molts anys en desús, fruit de la limitació que li va suposar quedar envoltada d'edificis residencials i de carrers estrets. En canvi, l'àmbit del laboratori de Cetir, situat a l'antiga fàbrica Rocador, ha mantingut l'activitat, atès que els usos mèdics el fan més compatible amb l'entorn residencial.

La modificació del Pla General Metropolità (PGM) que s'ha aprovat avui manté la qualificació industrial per a la fàbrica Rocador i els laboratoris Cetir, però admetent els usos terciaris, d'oficines i sanitari assistencial. A més, la resta dels terrenys industrials de la parcel·la que no estan ocupats per Cetir acolliran una zona residencial a la cantonada dels carrers Anselm Clavé i Pas del Sucre. D'aquesta manera, es concentra l'edificació, creant un nou espai lliure al nord d'aquest àmbit que es completarà eixamplant el carrer d'Oriol. Això permetrà connectar en sentit transversal el parc dels Torrents amb el parc de la Solidaritat.

Pel que fa a l'àmbit de l'antiga fàbrica Squibb, es preveu destinar-lo a habitatge lliure, concentrat sobretot al carrer Anselm Clavé, i a equipament públic i habitatge protegit, en aquest cas, al xamfrà entre el carrer d'Oriol i el carrer de la Lleialtat. En conjunt, la modificació permetrà la construcció de 116 pisos lliures i 50 amb protecció oficial.

Ampliació de l'Ajuntament d'Esplugues

També a Esplugues de Llobregat, la comissió ha emès informe favorable a una altra modificació del PGM a l'àmbit de la plaça de Santa Magdalena i el parc dels Torrents, que permetrà ampliar l'edifici de l'Ajuntament, garantir la qualitat del nucli antic i millorar els espais lliures.

Per una banda, s'ajusten les condicions d'ordenació i edificació a la plaça per resoldre les mitgeres que queden a la vista. Així, s'unifiquen les parcel·les i es trasllada el sostre edificable d'unes a les altres. D'aquesta manera s'aconsegueix la cessió d'una parcel·la que permetrà la futura ampliació de l'edifici consistorial.

Captura de pantalla 2020 02 18 a las 18.13.36

També s'actua en l'àmbit de la parròquia de Santa Magdalena, que podrà disposar de part del seu pati per construir un local destinat a banc d'aliments i destinarà una altra part a ampliar els espais lliures del parc dels Torrents. Finalment, l'interior de l'illa formada pels carrers Laureà Miró, de l'Església i Montserrat, format per una terrassa connectada amb el parc dels Torrents, s'integrarà en aquest espai verd.

Redacció / Fotos: Google Maps