El CITE del Baix Llobregat aten més de 1.300 persones el 2019

Es consolida el nou perfil de les persones ateses pel Centre d'Informació per a Treballadors: dona, llatinoamericana, sense autorització administrativa i treballadora de la llar

Durant el 2019, des de l’oficina del CITE del Baix Llobregat, es van atendre 1.305 persones, que van realitzar 2103 visites i plantejar 3318 consultes. Això representa un increment de 242 visites, 231 consultes més respecte l'any anterior i que el servei del CITE segueix sent una eina útil pel col·lectiu immigrant a la comarca del Baix Llobregat.

Imagen presentacio memoria cite Baix Llobregat

La memòria del CITE del 2019 posa de manifest que es manté l'increment de l'arribada de persones de Llatinoamèrica dels darrers anys. Això ha fet augmentar el percentatge de dones ateses, que ha arribat al 60% del total. Per nacionalitats, el primer país és el Marroc, amb un 17,8% del total, seguit de Colòmbia (10,3%), Paraguai, Hondures (6,8%), Veneçuela (4,7%), Equador (4,6), Perú (4,2%), Bolívia (3,5%), Argentina (3,1%), Xile (3,1%), Brasil (2,7), seguint de Geòrgia, Espanya, El Salvador, Cuba, Senegal, Uruguai, República Dominicana, Nigèria i Mali amb una mitjana del 2,1%. Tanmateix, prop del 58% de les persones ateses són llatinoamericanes.

energies 01062018 josevilalta 04

La memòria, a més, mostra un increment respecte l'any anterior de les persones sense autorització administrativa per residir i treballar a l'Estat espanyol, que arriba al 61,3 %, en part conseqüència d'aquestes noves arribades però també de l'existència d'una bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació per les dificultats que genera un mercat de treball de baixa qualitat, atès que es requereix un contracte d'un any a jornada completa. En aquest sentit, gairebé el 42,9% de les consultes ateses tenen a veure amb temes relacionats amb les vies per regularitzar la seva situació administrativa: 20,3 % arrelament social, 6,5% altres formes de regularització vinculades a la petició d'asil o protecció internacional i 16,1% targetes comunitàries.

D'altra banda, s'observa que creix tant el nombre de persones que no treballa, el 47,6%, i les que ho fan de manera irregular, el 65%. Els principals sectors d'ocupació són el treball de llar, que ocupa el 34,8% de les persones que treballen, de les quals el 99 % són dones. També és el primer sector pel que fa a treball irregular, amb el 73,1% del total de les persones que treballen de manera irregular.

Es consolida, doncs, que la tipologia de la persona atesa al CITE és una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular al sector del treball de la llar, amb el que això significa de situació precària, ja que se suma la precarietat i invisibilitat del sector a la que ja comporta per si mateixa la situació d'irregularitat administrativa.

Redacció / Foto: Arxiu-CCOO

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix