Els pagesos de Gavà i Viladecans reclamen solucions urgents

Es queixen de falta d’inversió de les administracions, i denuncien que tenen uns sistemes de drenatge obsolets que no poden evitar les inundacions dels seus conreus

Els pagesos de Gavà i Viladecans han denunciat que si no s’inverteix en la millora dels sistemes de drenatge de l’àrea del delta del Llobregat hauran de plegar perquè la situació s’ha tornat “insostenible”, segons informa l’ACN. Expliquen que cada cop que plou amb força bona part de les 1.000 hectàrees de conreu de la zona queden negades per l’aigua fent malbé les collites. Aquí, lamenten que actualment només compten amb un cargol d’Arquímedes instal·lat fa trenta anys per drenar l’aigua cap als estanys de la Murtra i el Remolar que ha quedat del tot “obsolet”. El temporal Gloria, que no ha estat ni de bon tros el més fort dels últims anys, ha afectat prop del 80% de la collita de pastanaga, espinac, nap i xirivia, entre d’altres, el que suposa unes pèrdues d’1,5 MEUR.

pagesos vila gava

Els pagesos recorden que fa més de deu anys que denuncien aquestes deficiències i que les administracions coneixen perfectament les seves demandes. Unes deficiències, afegeixen, que s’han tornat a fer evidents amb el pas del Glòria. “Des del 2018 que estem patint inundacions molt greus amb grans pèrdues a causa d’unes infraestructures hidràuliques obsoletes i amb mecanismes de bombeig insuficients per desaiguar l’aigua al mar”, apunten els presidents de les cooperatives agràries de Viladecans i Gavà.

Costos i demandes

Les cooperatives agrícoles van xifrar en uns dos milions d’euros el cost per millorar les infraestructures hidràuliques del delta del Llobregat per garantir el futur de la cinquantena de pagesos que hi treballen actualment.

pagesos gava vila 3

Entre d’altres, reclamen la instal·lació de nous cargols d’Arquímedes a l’estany de la Murtra i a la riera de Sant Miquel, la renovació dels dos assistents per desaiguar al mar d’aquesta riera que han quedat totalment obsolets i la instal·lació de nous equips de bombeig a la riera del Canyar.

pagesos vila gava 4

Més enllà d’aquestes infraestructures, els pagesos recorden que els sistemes de drenatge requereixen molta inversió pel seu manteniment i que per garantir-lo cal una aposta per part de les administracions i dissenyar un programa plurianual amb uns pressupostos que garanteixin la seva execució.

Redacció / Fotos: Parc Agrari del Baix Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
110

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix