Pluja de milions per refer la comarca després del temporal Glòria

Imprimeix

Les tres administracions (Generalitat, Diputació i AMB) i els ajuntaments han començat a quantificar els danys i han posat en marxa els ajuts als damnificats

La Diputació de Barcelona ha estat la primera administració a donar resposta a les necessitats d'urgència i emergència que els ajuntaments de la província tenen a conseqüència del temporal Gloria, mitjançant un programa d'ajuts per a emergències municipals. Marín ha explicat que la Diputació té previst destinar-hi una primera partida de cinc milions d'euros que permetran “pagar i pal·liar els efectes de la urgència i emergència”. En aquest sentit també ha ressaltat que “són recursos per pagar tot allò que s'ha realitzat els primers dies després de la tempesta i que ha estat necessari per tornar a la màxima normalitat els municipis”. Des del passat divendres, 31 de gener, els ajuntaments afectats ja poden sol·licitar els ajuts necessaris a través d'aquest nou programa, que està estructurat en diferents àmbits en funció de l'emergència i les seves afectacions, com poden ser aiguats, nevades o incendis.

peles diputacio

D’altra banda, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha estimat que el cost reparar tots els desperfectes ocasionats pel temporal podria pujar fins a 1.750.000 €, dels quals més d'un terç s'estan destinant a restablir la normalitat a les platges metropolitanes. L'import en aquest àmbit assoleix els 600.000 €, que seran per reparació del mobiliari i equipaments malmesos, la retirada de residus del temporal i totes les actuacions necessàries per restablir les condicions habituals a les platges. Pel que fa als parcs metropolitans, l'AMB valora en 450.000 € el cost dels danys, bàsicament a causa de la retirada i evacuació de l'arbrat, la reparació de paviments i instal·lacions d'aigua, enllumenat i sanejament.

peles amb

Les instal·lacions del cicle de l'aigua registren danys per un valor d'entre 300.000 € i 500.000 €, tot i que aquesta estimació pot variar a mida que s'avaluï l'abast de les incidències. Per tal de fer front a aquestes reparacions, l'AMB farà arribar a l'Agència Catalana de l'Aigua un informe amb els danys soferts i la valoració econòmica definitiva, fet que permetrà demanar a l'administració catalana fons extraordinaris per fer front a les despeses necessàries. En l'àmbit d'infraestructures de mobilitat, el cost de reparació dels desperfectes a les rondes de Barcelona s'estima en 20.000 €, tot i que podria augmentar fins a 200.000 € en cas que l'equip d'inspecció dels murs de revestiment acabés detectant danys importants.

D’altra banda, La Premsa del Baix es va posar en contacte amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i no vam tenir una resposta a la pregunta dels ajuts econòmics que tindrà la comarca del Baix Llobregat encara que el departament va anunciar, en una primera estimació, la quantitat de 30 milions d’euros els danys causats pel temporal. Territori encara està treballant per destinar els ajuts necessaris.

Centres educatius

El temporal Gloria, que va creuar el nostre territori, va deixar un seguit d’afectacions als centres educatius. El Departament d’Educació ha fet un primer balanç de les incidències als centres, per un total de 10.127.000 euros. Els centres afectats són 499. Els centres han tingut afectacions de diversa magnitud en funció de l’impacte del temporal a cada territori. Els principals danys produïts a escoles i instituts són filtracions d’aigua, inundacions en interiors, caiguda d’arbres, despreniments, cobertes malmeses i equips elèctrics o informàtics malmesos. Els costos al Baix Llobregat s’estimen en 793.000 euros per incidències en 43 escoles i instituts.

Agricultura

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació valora en 11 milions d’euros l’afectació del temporal Glòria al conjunt del territori català. El temporal va malmetre 78 ha de sòl agrícola del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els principals cultius afectats són l’enciam, la col, la coliflor i la bleda. A més la pluja també ha fet malbé camins al conjunt del territori que dificulten l’accés a les zones de conreu. Dels onze milions, hi haurà una partida destinada al camp baixllobregatí.

peles agricultura

Municipis

A més, els municipis del Prat de Llobregat, Molins de Rei, Castelldefels i Gavà han estat els primers a qualificar oficialment els danys del temporal Glòria.

peles gava

Un informe de l’Ajuntament de Gavà quantifica l'impacte de la borrasca en uns 2.675.000 euros i que ja s'ha traslladat a la Generalitat de Catalunya, al Govern de l'Estat i al Consell Comarcal del Baix Llobregat. El pas del temporal va comportar greus danys materials a diferents punts de la ciutat i del terme municipal, a més de greus molèsties i inconvenients als veïns i veïnes. Unes afectacions que han comportat uns costos directes a l'Ajuntament de Gavà de 379.000 euros.

A Molins de Rei, els danys vam ser nombrosos: 49 arbres caiguts, 22 uralites i 11 cartells de trànsit caiguts, 12 fanals de llum malmesos i 5 transformadors elèctrics cremats. Es calcula que el cost dels danys i afectacions a edificis municipals supera els 145.000 euros.

peles elprat

D’altra banda, l'Ajuntament del Prat de Llobregat el pressupost que caldrà destinar a les reparacions necessàries serà de 421.091 euros. El consistori s'ha adherit a la petició de declarar el litoral català com a zona catastròfica, que hauria de decretar el govern espanyol.

peles castelldefels

I a Castelldefels, el valor dels danys és d’uns 700.000 euros. Així ho ha determinat l’informe dels Serveis Territorials de l’Ajuntament. La xifra podria ser més gran segons el document, ja que té un caràcter provisional i “no pot descartar-se que sorgeixin noves despeses vinculades al temporal.”

Redacció / Fotos: Arxiu-Ajuntaments-AMB-Diputació