L’Ajuntament del Prat rebutja concentrar els jutjats de violència masclista

Imprimeix

Tots els grups municipals han registrat una moció al plenari del proper dimecres que recorda que la justícia de proximitat és fonamental per garantir l’atenció a les dones

L’Ajuntament del Prat s’oposa a la proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per centralitzar els jutjats de violència sobre la dona en un únic municipi per comarca o zona i eliminar els que ara existeixen en diverses localitats de Catalunya, com el Prat de Llobregat. Tots els grups amb representació al plenari han registrat una moció conjunta en aquest sentit, que votaran i previsiblement aprovaran al ple municipal de dimecres vinent.

El TSJC apostava en un document sobre la “Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona”, del passat 1 d’octubre, perquè set jutjats del Barcelonès i del Vallès Occidental assumeixin la feina d’una desena més. En el cas concret del Prat de Llobregat, les dones que volguessin posar una denúncia per violència masclista, i que fins ara ho poden fer a la mateixa localitat, s’haurien de desplaçar fins a Gavà. El mateix passaria en altres municipis de la comarca del Baix Llobregat i d’arreu de Catalunya.

La moció secundada per tots els grups municipals del Prat s’oposa a aquesta comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona, perquè considera que la redistribució del sistema de justícia “no pot anar en detriment de l'atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista”. Adverteix que la proposta del TJSC no en té en compte “les conseqüències tan negatives que suposa per a les dones que decideixen fer el pas de denunciar (...) desplaçar-se des del seu lloc de residència fins a una altra ciutat”, una dificultat més que s’afegiria a les moltes que ja han de superar per tirar endavant aquest tràmit.

jutjat

La distribució de la càrrega

Per a l’Ajuntament del Prat, no es pot justificar aquesta decisió per la necessitat de redistribuir la càrrega de feina de les oficines judicials. Si els jutjats de proximitat tenen una excessiva càrrega de feina, la solució no pot anar en detriment de les víctimes, sinó que han de ser “els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere els que es desplacin pel territori” – exposa la moció. De fet, els grups municipals del Prat consideren que cal anar més enllà i augmentar els recursos i mitjans per facilitar l’accés de les dones que pateixen violència masclista a l’empara judicial.

Per a l’Ajuntament del Prat, no es poden donar passes enrere respecte el marc legal que va establir la llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència masclista de 2004 (que va crear la figura dels jutjats de violència sobre la dona) i que va ser complementada posteriorment a Catalunya amb la Llei de les Dones a erradicar la violència masclista de 2008, entre altres  normatives.

Per als grups municipals del Prat, cal seguir reforçant els recursos per combatre aquesta xacra social, i més tenint en compte l’impacte que encara té la violència masclista arreu del país. Segons dades del Ministeri d’Igualtat, l’any 2019 fins a 55 dones van morir assassinades per violència masclista, 9 de les quals a Catalunya i una d’elles al Prat de Llobregat, el passat mes de desembre. El plenari municipal ja va acordar la personació de l’ajuntament com a acusació en el procediment penal obert per aquell crim. Observatoris socials com el de Feminicidios.net -que consideren que els criteris de recompte oficial infravaloren les dimensions reals del fenomen- eleven aquesta xifra fins a 99 a tot l’Estat.

Front comú

Amb aquesta moció, l’Ajuntament del Prat també vol donar suport a les inquietuds expressades per diferents col·lectius i organitzacions implicades en la lluita contra la violència masclista, tant de l’àmbit judicial com civil, que comparteixen la necessitat d’atendre des de la proximitat les dones que en pateixen i reforçar els recursos amb aquesta finalitat.

D'ara endavant, el consistori espera sumar esforços amb moltes altres institucions, organitzacions i entitats compromeses amb aquesta causa per tal que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pugui reconsiderar la seva postura.

Redacció / Fotos: Google Maps-Aj. El Prat de Llobregat