L'AMB fa balanç del primer dia laborable amb la mesura anticontaminació

S’han incrementat les consultes al zbe.barcelona i fins dijous passat un total de 5.034 usuaris amb vehicles contaminants s'han inscrit al registre metropolità d'excepcions i autoritzacions

Segons les darreres dades actualitzades de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració supramunicipal que coordina i gestiona la ZBE Rondes de BCN i el registre metropolità d'excepcions i autoritzacions, el passat dijous 2 de gener es van disparar les consultes al web zbe.barcelona. Més de 10.000 usuaris van accedir ahir al web amb una permanència de 2 minuts de mitjana. Amb aquesta nova xifra, l'acumulat total de la darrera setmana creix notablement fins als 45.000 usuaris.

També s'han disparat les consultes a l’eina de consulta de l'etiqueta ambiental de la DGT per matrícula que integra el web zbe.barcelona. Tan sols el dijous, aquesta va rebre 6.000 comprovacions i consultes. Amb aquesta xifra, se superen les 18.000 consultes setmanals. Des de l'AMB es recorda que aquesta és l’única eina que permet conèixer, a més de l’etiqueta ambiental que li correspon al vehicle en qüestió, si els vehicles és o no objecte de moratòria. En aquest cas, és especialment útil pels vehicles mixtos o furgonetes.

EMypRF0WsAAm4ye amb 2

D'altra banda, fins dijous, 5.034 propietaris de vehicles contaminants, sense etiqueta ambiental de la DGT, s'han inscrit al registre metropolità d'excepcions i autoritzacions. Aquest registre s'han fet per poder sol·licitar, en la majoria dels casos, autoritzacions diàries (3.909 registres) i per al Vehicles Personals de Mobilitat Reduïda VPMR (1.090). La resta de peticions són per a vehicles de servei.

"Tot i que en aquestes dates especials entre cap d'any i Reis és massa aviat per fer comparatives i veure la reducció real de circulació de vehicles contaminants, podem dir que, amb la implantació de la ZBE Rondes de BCN, una de les zones de baixes emissions més grans d'Europa, hem fet un pas històric per lluitar de manera ferma contra la contaminació atmosfèrica", ha exposat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda. De cara a les comparatives, també ha recordat que fins l'1 d'abril de 2020 no hi haurà sancions, i que això pot esdevenir un factor clau a l'hora d'ajustar les dades.

EMylvXnXUAAVYHk amb 3

"La contaminació és un repte sense colors polítics. No és un tema de partits d'esquerres ni de dretes. La comunitat científica corrobora contínuament el problema de salut real que suposa. En l'àmbit polític, ha d'haver-hi un gran consens vers aquest tema, és estratègic", ha afegit Poveda, que assegura que aquest tornarà a ser un tema clau en aquest nou mandat de l'AMB i valora positivament la repercussió que està tenint la campanya informativa de la ZBE Rondes BCN.

IMG 5099 amb 4

L'AMB també ha presentat la sala de control metropolità de la ZBE Rondes BCN, on van a parar totes les dades de la plataforma tecnològica i de les càmeres. Ciutats d'Europa, com Londres, ja disposen d'instal·lacions de control i coordinació similars. Concretament, aquest punt de control està ubicat a les oficines d'AMB Informació (Via Laietana, 33), l'empresa pública de l'AMB d'atenció al ciutadà. Per exemple, aquí s'analitza de forma sincrònica el tipus de vehicles que circulen per la ZBE Rondes BCN en funció del distintiu ambiental de la DGT o en funció de com els hi afecta la mesura (si estan afectats o no o si tenen moratòria).

IMG 5078 amb 4

Atenció al ciutadà i consultes

Des del 14 de novembre de 2019 i fins dijous 2 de gener, AMB ha atès 4.114 trucades. Concretament, els darrers dies el telèfon de referència d'AMB Informació (930 333 555) està atenent gairebé 300 trucades diàries.

També s'està desplegant amb èxit l'atenció presencial a través de les Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC's). De forma presencial a l'OAC metropolitana de l'AMB a Zona Franca i a diverses OAC's dels municipis metropolitans (Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Tiana, Cerdanyola del Vallès, La Palma de Cervelló, Sant Cugat del Vallès). En els propers dies, també arribarà a les OAC's de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs. També, està previst informar a l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, entre d'altres.

S’acaba la instal·lació de la senyalització viària i expansió de les càmeres

Des de l'AMB, s'informa que es va finalitzar amb èxit la instal·lació dels senyals de trànsit definitius al voltant de les sortides de les rondes amb accés a la ZBE (excloent les mateixes Rondes, que queden lliures per a la circulació de tots els vehicles) i als nuclis urbans dels cinc municipis metropolitans que integren la ZBE Rondes BCN.

1577106037169 amb 5

En total, s'han instal·lat més d'un centenar de senyals: prop de 40 senyals al voltant de les rondes i més de 60 als municipis metropolitans que integren la ZBE Rondes de BCN. Aquests senyals indiquen als conductors les restriccions de circulació que hi haurà per als vehicles més contaminants des de l'1 de gener 2020, de forma permanent, de dilluns a divendres laborables, de 7 a 20h, en l'àmbit de la ZBE Rondes BCN.

Actualment, ja estan en funcionament la plataforma metropolitana de control de la ZBE Rondes BCN, amb un total de 56 càmeres fixes (36 a Barcelona ciutat i 20 als altres 4 municipis metropolitans) i uns vehicles amb càmeres embarcades (SCAI). En el propers dies es s'aniran instal·lant de forma progressiva la resta de càmeres a cada municipi, fins a arribar a les 120 càmeres previstes. Aquestes, seran capaces de capturar més d’1,5 milions de vehicles al dia.

Creixen les peticions de la T-Verda a finals de l'any 2019

Des de l'AMB es recorda que, des de l'1 d'octubre del 2017, fins al 23 de desembre del 2019, l'organisme metropolità ha tramitat 5.969 targetes Verda Metropolitana. Aquest títol, que es lliura sense cost a condició de desballestar un vehicle contaminant (que no li correspon etiqueta ambiental de la DGT),  permet utilitzar de manera il·limitada i gratuïta els serveis de transport públic.

Segons les darreres anàlisis, els dos darrers mesos de l'any 2019, que han precedit a la posada en marxa de la ZBE Rondes de BCN, han incrementat les xifres de peticions d'aquest títol ambiental. Si fins a l'octubre de 2019 es gestionava una mitjana de 200 títols mensuals, al novembre i el desembre de 2019 aquesta xifra ha crescut fins arribar a les 350 T-Verdes metropolitanes al mes

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix