Cornellà de Llobregat, entre les ciutats que pateix més l’exclusió social

Imprimeix

Així ho reflecteix informe de la Fundació Foment d'Estudis Socials i Sociologia Aplicada que ha donat a conèixer Càritas Diocesana

Segons l’últim informe de la Fundació Foment d'Estudis Socials i Sociologia Aplicada (FOESSA), una de cada quatre persones (24,1%) es troba en situació d'exclusió social a les vint-i-cinc poblacions de la diòcesi de Barcelona, que comprèn la comarca del Barcelonès, part del Maresme i del Baix Llobregat. L’informe analitza, primera vegada, les dades del territori d'una diòcesi. En el conjunt de Catalunya, l'exclusió social afecta el 19,4% de la població i a Espanya, el 18,4%, segons FOESSA.

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, demana a les forces polítiques i a les administracions que "es posin d'acord" per solucionar aquesta realitat d'exclusió social. Preguntat pel pacte de Govern i comuns per pujar els impostos a les rendes més altes, Busquets s'ha mostrat favorable a aquesta política però ha advertit que "tan important és l'increment com la bona administració [dels ingressos que se n'aconsegueixin.”

fpq3AbIq

Càritas Diocesana de Barcelona alerta de realitats "molt dures d'exclusió" a la capital catalana i altres ciutats com l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs o Cornellà de Llobregat; unes realitats que estan relacionades amb "mancances estructurals", com són l'exclusió residencial, és a dir, les dificultats per tenir un habitatge digne; la precarietat laboral i l'acollida de persones que fugen de països en conflicte.

Aquesta situació preocupa a l'entitat, que constata que, per donar resposta a aquestes mancances, es necessiten "grans acords" polítics. Càritas Barcelona assenyala que s'estan trobant amb moltes persones que migren de situacions de violència. Cada vegada atenen més persones de països centreamericans i sud-americans.

Busquets ha alertat també que les famílies cada vegada tenen menys capacitat per ajudar els seus membres en situació més fràgil. És el que Càritas anomena "fatiga de la compassió", però no per manca de solidaritat, sinó per exhauriment dels recursos. Les famílies es van ajudar durant la crisi econòmica, però ara algunes situacions comencen a ser insostenibles. El director de l'entitat ha posat com a exemple aquelles situacions en què persones grans ajuden amb les seves pensions els fills o les llars on viuen més d'una unitat familiar.

Redacció / Fotos: Càritas