Viladecans convida a reduir el plàstic durant el Nadal

Imprimeix

L’Ajuntament, entitats i comerciants han preparat un ampli programa d’activitats durant les festes

L’Ajuntament de Viladecans, les entitats i els comerciants conviden la ciutadania a gaudir d’unes festes de Nadal sense plàstics. Com que el Ple Municipal va acordar que el municipi fos una Ciutat Lliure de Plàstics, l’Ajuntament s’ha compromès a reduir dràsticament el seu consum progressiu i animar també viladecanencs i viladecanenques a fer-ho en el seu dia a dia.

Aquest criteri s’aplicarà durant aquestes festes de Nadal amb diverses accions. L’administració local tindrà especial cura dels materials que s’utilitzen de forma massiva: tots els caramels que es repartiran a la Cavalcada de Reis tindran per embolcall un paper ecològic i biodegradable, i les 250 banderoles que anuncien la campanya de Nadal estan fetes amb plàstic reciclat polipropilè. La Cursa de Pares i Mares Noel també donarà valor especial a les disfresses que es realitzin sense fer servir plàstics o reciclant materials de plàstic utilitzats abans. A més, tampoc es facilitaran ampolles d’aigua d’un sol ús al final de la cursa. Es recomana portar la cantimplora ben plena de casa.

CursaPareNoels 20161217A 10pa

A més, el Concurs d’Aparadors integra el lema Dona-li festa al plàstic. Els jutges tindran molt en compte l’absència de plàstics en l’elaboració dels aparadors i la creativitat dels botiguers per substituir aquest material per altres de naturals o biodegradables. Per la seva banda, el Mercat Municipal de la plaça d’Europa repartirà 1.500 bosses reciclables i, a la mateixa plaça, s’hi podrà veure l’exposició de l’Agència Catalana de l’Aigua Menys plàstics, més vida per conscienciar sobre l’impacte ambiental dels plàstics.

La Revista de Viladecans ha dedicat també un suplement especial amb “ecoconsells” en unes festes en què s’incrementa notablement el consum. Fer servir bosses de paper, portar cistells o bosses reutilitzables per anar a comprar, tractar d’evitar les safates o papers encerats que contenen els productes, comprar a granel… són alguns dels consells del butlletí municipal que volen ajudar que es consumeixin menys plàstics.

Noves carroses, conte de Nadal i un campament reial

La Cavalcada de Reis, el moment més esperat del Nadal per a petits, però també per a molts grans, arriba amb novetats. Una d’elles serà ben vistosa, ja que Ses Majestats estrenen carrosses inspirades en els continents d’on són originaris (Melcior, d’Europa; Gaspar, d’Àsia, i Baltasar, d’Àfrica) i amb elements mecanitzats. La forma final serà sorpresa fins al vespre del 5 de gener. La carrossa del Melcior està inspirada en la Grècia clàssica i l’acompanya un estol de picots, aus representatives de les pinedes mediterrànies. En Gaspar anirà en una embarcació d’estil japonès acompanyat per peixos platejats de costa i en Baltasar tindrà una carrossa inspirada en els paisatges africans de la qual penjaran llentiscles, flors típiques dels deltes. També l’estel que guia les carrosses s’ha renovat perquè sigui molt més visible.

Cavalgada 2

D’altra banda, els dies 3 i 4 de gener es podrà visitar el Campament Reial, les portes del qual s’obriran pels carrers d’Àngel Guimerà i de Jaume Abril perquè descobriu uns jardins de Magdalena Modolell plens de màgia i aires àrabs. Planetes il·luminats, camells gegants, i el Mamut i la Mamuteta, acompanyaran els patges reials que recolliran les cartes que es vulguin fer arribar als Reis d’Orient.

conte nadal

Dins del campament es podran fer moltes altres activitats: veure el conte de Nadal, un espectacle d’ombres xineses inspirades en Les Mil i Una Nits i una mostra de dansa del ventre. També es podrà participar en els tallers de claus màgiques i fanalets, penjar missatges a l’Arbre dels Desitjos, prendre un te a la haima o una tasseta de xocolata desfeta per passar el fred o fer-se una foto amb la Clau de la Ciutat. Perquè l’espera per entrar no es faci tan llarga, La Banda Forània animarà la cua.

Al pati de Can Modolell el grup teatral local Bicicletes sense Rodes protagonitza l’espectacle d’accés al campament, que aquest any reprodueix un mercat àrab amb decoració feta a mà pels i les artistes del Centre Ocupacional Caviga.

Tot el programa d’activitats a: https://www.viladecans.cat/ca/nadal.

 

Redacció / Fotos: Aj. Molins de Rei