El Parc Sanitari de Sant Boi, guardonat als Premis Enfermería en Desarrollo

Imprimeix

Jordi Ramón Rizo, infermer del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) de Cornellà, va rebre el guardó Iniciatives Corresponsables

La revista Enfermería en Desarrollo va organitzar, per sisè any consecutiu, una cita anual per premiar l'excel·lència dels professionals, col·lectius i institucions vinculats al món de la infermeria i de la fisioteràpia d'arreu de l'Estat espanyol. Aquesta sisena edició, celebrada aquest dijous 28 de novembre als cinemes Capitol Gran Vía de Madrid, va aplegar més de 1000 persones. Com a representants del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, van estar presents Isabel Grimal, directora d'Infermeria, Montserrat Escuté, adjunta a la Direcció d'Infermeria i Hilari Andrés, coordinador del Pla de Serveis Individualitzats i del Programa de Continuïtat Assistencial.

Un estudi que avalua els efectes de la solitud

L'infermer Jordi Ramón Rizo, del CSMA de Cornellà de Llobregat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, va aconseguir el premi de la categoria Iniciatives Corresponsables, gràcies al treball "Impacte d'una intervenció grupal en la percepció de soledat de les persones grans".

Isabel Grimal directora dInfermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb Jordi Ramón Rizo

Aquest estudi quantitatiu parteix del context que la soledat empitjora notablement la qualitat de vida de les persones grans, un escenari que ocasiona un augment de la demanda de recursos sanitaris i socials. Tanmateix, existeix evidència científica que l'efectivitat de les intervencions comunitàries grupals amb caràcter educatiu i de suport són efectives per fer revertir aquesta problemàtica

Per demostrar l'impacte que provoca una intervenció grupal en la percepció de soledat i la salut en aquest grup de població, es va dur a terme un estudi quantitatiu, gairebé experimental, amb un grup de 63 persones més grans de 64 anys que es trobaven en situació de soledat.

Es van implementar intervencions setmanals de 60 minuts, en què es van treballar àrees com l'estimulació cognitiva, els patrons relacionals interpersonals i els hàbits saludables. Un cop acabada la intervenció, es va observar una disminució significativa de les demandes en salut, l'augment de la participació en activitats comunitàries, així com una reducció dels factors de risc per a la salut i la prescripció farmacològica dels participants. L'activitat, comunitària i grupal, va tenir un efecte beneficiós sobre les persones, ja que, en finalitzar-la, van percebre una millora en la seva qualitat de vida i el sentiment de pertinença a un grup.

Redacció / Fotos: PSSB