ERC-Viladecans adverteix que el PMU de Can Sellarès encaixonarà la masia

Imprimeix

Segons els republicans, l’Ajuntament del PSC preveu aixecar blocs de fins a 9 plantes i construir 238 habitatges en terrenys públics en un entorn mancat d’espais lliures i oberts que reduirà espai obert i equipaments

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions al Pla de Millora Urbana (PMU) de Can Sellarès, en exposició pública fins a finals de novembre, per plantejar una esmena a la totalitat tenint en compte que l'Ajuntament socialista preveu la construcció de 238 habitatges, blocs de fins a 9 plantes, l'encaixonament de la masia històrica i la pèrdua de superfície dedicada a equipaments amb la venda de terrenys públics.  

Els republicans recorden que es tracta d'una zona dedicada a l'esport i l'esbarjo, ja des de l'època en què la masia depenia de la fàbrica Roca, un pulmó enmig de barris densament poblats com Can Palmer. La portaveu d'Esquerra al consistori, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que "és el model de creixement del PSC, la mateixa recepta que ja hem vist en altres projectes urbanístics com el Polígon Centre, el Pla de Llevant o el solar de l’antic Poliesportiu Municipal del Centre."

CanSellares masia

"El PMU de Can Sellarès representa un retrocés, sinó una amenaça, pel sector ponent de Viladecans, ja que redueix i desnaturalitza un espai obert i d’equipaments, un espai històric, que fins ara esponja un barri densament poblat com Can Palmer i els nuclis urbans més propers. El recinte de Can Sellarès, amb la masia i els equipaments esportius adjacents, representa un autèntic pulmó al límit del terme municipal de Viladecans que limita amb Gavà, on el contínuum urbanitzat es caracteritza per la manca d’espais verds i espais lliures d’ús públic", ha afegit Lligadas.

Per la regidora "el govern local vol treure el màxim benefici als terrenys municipals i fer-ho a través de Vimed per esquivar la fiscalització del Ple i dels grups polítics a l’oposició, encara que el preu a pagar sigui la pèrdua de la principal raó de ser de Can Sellarès: una illa necessària amb equipaments esportius i d’esbarjo enmig de nuclis habitats.”

CanSellares

CanSellares PMU

En un context de manca d’instal·lacions esportives i de  piscines municipals descobertes, l’equip de govern planteja eliminar, segons els republicans, l’antiga piscina que hi havia en aquest sector per aixecar-hi habitatges i encaixonarà la masia, símbol històric del sector ponent i declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el passat mes de maig, darrere noves promocions de pisos. L’actuació és fruit de la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) aprovada el 2015 (abans que el grup d’ERC tornés a tenir representació al consistori) i també inclou un segon PMU i 9 polígons d’actuació urbanística a Can Palmer. 

La primera intervenció, estrictament en l’àmbit de Can Sellarès, abasta 35.281 m2: la gran majoria propietat de l’Ajuntament de Viladecans -per mitjà de l’empresa municipal Vimed- i l'Ajuntament de Gavà. La planificació urbanística preveu aixecar una filera d’habitatges a l’antiga riera de Sant Llorenç, frontera "natural" entre els dos termes municipals. En total, seran 238 pisos i un total de 22.580 m2 d’edificabilitat. Els blocs poden arribar a nou plantes trencant la tònica habitual que marca el PGM de quatre plantes. És a dir, una zona dedicada a equipaments, molts d’ells en desús o estat d’abandó després d’anys d’oblit com l’antiga piscina descoberta, es veurà reduïda per la construcció de més habitatges. Malgrat que el nou projecte preveu una sala polivalent i mantindrà un camp de futbol, es perdrà una pista de bàsquet, una pista de futbol sala, espai obert o l’antiga piscina descoberta.

Xerrada informativa

ERC també critica que aquesta transformació s’estigui fent sense donar suficient publicitat als veïns i veïnes perquè puguin fer arribar les seves aportacions, ja que això va en contra de la moció que vàrem pactar en l’anterior mandat per incrementar la participació ciutadana en l’urbanisme de la ciutat. En aquest sentit, els republicans han organitzat una xerrada informativa al Casal de Ponent el dissabte 30 de novembre (11 hores, av. Doctor Fleming, 5) per oferir tots els detalls a les persones i col·lectius interessats. 

casal ponent gal 0

"El Can Sellarès que ha arribat fins als nostres dies és fruit del pas de moltes generacions i de la història inseparable de Gavà i Viladecans. És el resultat de la compra de la masia per part de la Compañía Roca Radiadores a principis dels anys 50 per convertir-la en un centre d’esbarjo i d’esports per als treballadors de la fàbrica i les seves famílies. El 1987 els terrenys van passar a propietat dels dos ajuntaments que varen configurar una mancomunitat de serveis dedicant l’entorn a activitats esportives, culturals i d’esbarjo. Per tant, la configuració de Can Sellarès com a pulmó d’oci i activitats recreatives pels barris més propers està consolidada des de fa gairebé 70 anys. És tot això el que ara està en joc i el que pretenem conservar amb les nostres al·legacions", ha conclòs Lligadas.

Redacció / Fotos: Arxiu