La cirurgia fetal dona un salt molt important en precisió

Imprimeix

Sant Joan de Déu, Clínic i UPF creen un sistema pioner de navegació quirúrgica 3D que escurça la durada de la cirurgia i redueix la taxa de mortalitat

Un equip de professionals de BCNatal, consorci format per l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l’Hospital Clínic, ha desenvolupat per primera vegada al món un sistema de planificació i navegació quirúrgica tridimensional per a cirurgia fetal, en col·laboració amb BCN Medtech de la UNiversitat Pompeu Fabra (UPF).

Fins ara, l'equip de cirurgia només disposava de l'ecografia per guiar l'entrada a l'úter i el moviment dels estris quirúrgics fins al fetus, mentre que aquest nou sistema li permet més precisió, escurça la durada de la intervenció i en un futur, millorarà els resultats en fer més accessible la cirurgia fetal.

navegador 3d cirugia fetal bcnatal sant joan deu

Un GPS

Cada embarassada té la placenta situada en un lloc diferent, els seus vasos sanguinis mai són iguals i la seva connexió amb el fetus i el cordó umbilical també varia d'un embaràs a un altre. A més, el fetus es troba també sempre en posicions diferents en cada cas i surant en el líquid amniòtic. El fetus està envoltat de membranes molt delicades que només es poden perforar un cop per no perdre l'embaràs.

Per això, quan un fetus presenta una patologia que posa en perill la seva vida i ha de ser intervingut urgentment al ventre de la mare, el cirurgià fetal s'enfronta a un gran repte, ja que ha de decidir de manera molt precisa per on entrarà a l'úter i, un cop dins, té poques referències per moure's amb seguretat.

Aquest nou sistema permet fer una reconstrucció virtual de la placenta de l'embarassada a partir d'una ressonància i una ecografia. Amb aquest mapa 3D de la placenta, abans de la intervenció, el cirurgià fetal disposa d'una visió molt més precisa sobre la situació de la placenta i el cordó umbilical, i ha pogut analitzar quin és el millor punt d'entrada a la placenta per accedir al fetus.

Un cop al quiròfan, el cirurgià utilitza un endoscopi de tres mil·límetres, especialment dissenyat per a cirurgia fetal. La visió dels endoscopis fetals és molt limitada i per això es fa necessari un guiat continu sobre la seva posició dins l'úter. Fins ara això es feia amb ecografia, però el nou sistema permet disposar d'una navegació 3D addicional que proporciona informació que fins ara no es podia tenir. Això és així perquè l'endoscopi porta incorporat un sensor a l'extrem que es detecta per antenes externes i, a partir de complexos algoritmes i fórmules matemàtiques, permet sincronitzar la reconstrucció virtual de la placenta amb els moviments reals dels instruments quirúrgics.

Es tracta d'un avenç important, realitzat per primera vegada al món en cirurgia fetal, i que il·lustra com les noves tecnologies són fonamentals per aconseguir cirurgies més segures amb sistemes que assisteixen al cirurgià contínuament per reduir molt els riscos.

Síndrome de transfusió fetus-fetal

El nou navegador és especialment útil per a les intervencions de cirurgia fetal extremadament complexes com, per exemple, les que es fan per corregir la síndrome de transfusió fetus-fetal que es produeix en un 10-15% dels embarassos de bessons monocorials (que comparteixen la placenta). En aquest cas, un dels fetus passa sang a l'altre de forma constant, el que provoca gairebé sempre la mort dels bessons. Amb una cirurgia fetal, s'aconsegueix revertir la situació i aconseguir la supervivència d’almenys un dels dos fetus en més del 90% de casos.

"El nou GPS quirúrgic ajuda al cirurgià a guiar-se al quiròfan i també a identificar el millor punt d'entrada, la situació exacta de l'inici dels cordons umbilicals i els vasos sanguinis de la placenta, perquè es pugui completar la cirurgia amb més facilitat i probabilitat d'èxit", explica Miguel Ángel González Ballester, investigador ICREA i coordinador del projecte a la UPF.

Redacció / Fotos: HSJD