Sant Boi aplica tècniques innovadores de mediació en conflictes escolars

Imprimeix

Els serveis de convivència i mediació i els cossos policials col·laboren en l'abordatge del 'bullying' amb un nou equip de treball

L'Ajuntament de Sant Boi ha creat un equip de treball especialitzat en la resolució de conflictes en l'àmbit escolar. La tasca d'aquest grup de professionals municipals se centrarà principalment a abordar l'assetjament d'entre iguals o 'bullying' mitjançant tècniques de 'resolució restaurativa'. El nou equip treballa per ajudar els equips directius dels centres, el professorat, l'alumnat i les famílies a prevenir i resoldre els conflictes escolars d'una manera pacífica i reparadora.

bullying santboi

La resolució restaurativa de conflictes és una fórmula innovadora que prioritza accions comunicatives com les entrevistes afectives, els cercles de diàleg o les conferències de pau. Aquestes accions poden ser individuals o grupals i tenir un caràcter més o menys formal, segons els casos. L'objectiu és un abordatge que permeti enfortir els llaços comunitaris per prevenir i gestionar millor els conflictes personals, tot reparant possibles danys i intentant restaurar les relacions que hagin quedat malmeses. No es descarta la sanció, però s'aposta per reforçar la seva legitimitat per la seva contribució a restaurar les relacions.

Equip de mediació escolar

El nou equip està format per cinc membres dels serveis municipals de convivència i mediació i dos educadors de la Policia Local. Aviat s'hi sumaran també dos policies comunitaris dels Mossos d'Esquadra de Sant Boi.

Més enllà de la tasca d'aquest equip, l'Ajuntament ha programat per a aquest curs un total de 88 sessions formatives i de capacitació per a docents i familiars (sobre comunicació restaurativa) i per a alumnat que hi vulgui participar voluntàriament (sobre mediació i suport entre iguals). També s'ha dissenyat una unitat didàctica de prevenció del 'bullying' que la Policia Local impartirà als centres educatius.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi-Arxiu