Diversos activistes de drets humans visiten Gavà i Esplugues

Imprimeix

Han participat un any més en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Esplugues de Llobregat i Gavà han articipat un any més en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans –impulsat per diferents organismes públics catalans i associacions de cooperació, en què participen una quinzena de municipis– amb una trobada entre diversos activistes pels drets humans de diferents llocs del món i alumnes de centres escolars locals. A Esplugues, l’acte va tenir lloc a l'Auditori del Consell Català de l'Esport, amb la presència de més de 250 alumnes, que han pogut sentir de primera mà les experiències de la saharaui Hayat Rguibi, la nicaragüenca Magaly Castillo i el colombià Leonardo Rentería. La regidora de Drets Civils, Cooperació al Desenvolupament i Promoció per la Pau, Claudia Acebrón, ha dit a la presentació que la defensa dels drets humans ha de formar part de la gestió municipal. Al final, diversos alumnes van poder preguntar als activistes sobre com es van iniciar en les seves lluites i com han estat rebuts al nostre país.

A més d'aquest acte, Esplugues participa al projecte amb l'exposició El infvierno serbio del fotoperiodista José Antonio Sempere, que es pot veure del 14 al 31 d'octubre a la Biblioteca Pare Miquel d'Esplugues. La inauguració oficial es farà el dijous 17 a les 17.30 hores.

D’altra banda, Gavà també va viure la visita, aquesta setmana de la periodista i activista Hayat Rguibi, que denuncia la situació del Sàhara Occidental i la seva experiència com a membre del col·lectiu Equip Media. Aquest projecte, reconegut amb el XIIè Premi Internacional de Periodisme “Julio Anguita Parrado”; fa periodisme en quatre idiomes i subministra informació a periodistes de tot el món posant el focus sobre aquest conflicte oblidat pels mitjans de comunicació.

ACTIVISTES DRETS HUMANS 2019

Rguibi que va oferir una xerrada a l’Espai Maragall també forma part del Fòrum Futur de Dones Sahrauís, nascut fa aproximadament una dècada. Es tracta d’un col·lectiu que reivindica el paper de la dona en la lluita contra l’ocupació marroquina i pels drets del poble sahrauí. Segons explica Rguibi, “moltes de les dones que conformen el Fòrum han estat preses polítiques i conviuen amb dures històries de vida.”

drets humans 101019

Per Gavà també van passar l’india Sunitha Krishan, fundadora de l’organització contra el tràfic de persones Prajwala dedica la seva vida a rescatar i recuperar les víctimes del tràfic sexual i la prostitució forçosa, que va parlar sobre “La lluita contra la violència sexual”. Altres activistes van ser l’advocat brasiler Danilo Chammas, que coordina l’equip legal de l’organització brasilera Justiça nos Trilhos, el poeta, raper Leonard Rentería, que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura, a Colòmbia; i Ricard Valentí, Ricard Valentí, president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia i jove activista europeu de Roma que treballa com a promotor escolar de la Fundació Privada Pere Closa amb nens i nenes gitanos del barri d’Hostafrancs per a evitar l’absentisme escolar.

Redacció / Fotos: Aj. Esplugues-Aj. Gavà