El nombre de naixements a la comarca el 2018 va disminuir

Imprimeix

L’any passat es van produir un total de 6.620 naixements al Baix Llobregat i està pujant l’edat mitjana a la maternitat (32.3 anys)

El nombre de naixements continua baixant i amb tota probabilitat tindrà continuïtat en els propers anys, segons les estimacions de l’Institut d’Estadística de Catalunya. L’any passat es van produir 6.620 naixements al Baix Llobregat, que significa una disminució respecte l’any anterior en 413. D’altra banda, segueix pujant l’edat mitjana a la maternitat, que se situa en els 32,3 anys.

Si es comparen les taxes brutes de natalitat, és a dir, els naixements posats en relació amb el total de població, es veu com aquest indicador també disminueix lleugerament en relació amb l’any anterior i es situa en 8,1 naixements per cada 1.000 habitants. L’indicador conjuntural de fecunditat, o nombre mitjà de fills per dona, ha baixat fins a 1,28 fills per dona l’any 2018.

Img nota natalitat 2018

Pel que fa a l’edat en la qual es té descendència, se segueix confirmant el progressiu endarreriment de l’edat a la maternitat. Com mostra el gràfic de naixements per edat de la mare, en els darrers 40 anys la línia que correspon a la distribució dels naixements en funció de l’edat de les mares s’ha desplaçat cap a la dreta en relació amb els anys anteriors, el que indica que els fills es tenen en edats més tardanes. L’any 2018 l’edat mitjana a la maternitat s’ha situat en el seu màxim històric, els 32,3 anys, i la moda (l’edat en què s’han produït més naixements) ha sigut els 33 anys. L'edat mitjana a la maternitat en les dones espanyoles és de 32,9 anys, mentre que en les estrangeres és de 30,3 anys.

Captura de pantalla 2019 10 10 a las 12.14.38

La distribució total de naixements segons la nacionalitat dels pares mostra com al 2018 el nombre de naixements de mare estrangera suposa el 22,4% del total (en xifres absolutes, 1.481 naixements). Augmenta així respecte l’any anterior la proporció de naixements de mares amb nacionalitat estrangera. La majoria dels naixements de mare estrangera han estat de dones amb nacionalitat marroquina (el 35,7% del total de naixements de mare estrangera). A continuació es troben els naixements de mares de nacionalitat romanesa(5,5% del total), xinesa(4,7%), pakistanesa (4,5%), i italiana(3,6%). Aquest any 2018, les nacionalitats romanesa, xinesa i pakistanesa han tornat a superar a les nacionalitats d'Amèrica central i del sud, que durant bastants anys es van consolidar com les més importants en termes de nombre de naixements de mare estrangera. Aquest fenomen pot relacionar-se amb les darreres tendències migratòries.

Redacció / Fotos: Arxiu