Olesa, Abrera i Esparreguera volen ampliar l'activitat agroalimentària

Imprimeix

Es presenta el 10 d’octubre un projecte emmarcat dins del Parc Rural del Montserrat per posar el valor terrenys en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona

L’auditori de la Casa de Cultura acollirà el proper dijous 10 d’octubre la presentació d’un nou projecte emmarcat dins el Parc Rural del Montserrat, amb l’objectiu de desenvolupar l’activitat agroalimentària dels municipis que envolten la muntanya de Montserrat. Es tracta del Banc de Terres, que pretén posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia de la zona. La presentació també està adreçada a persones propietàries o interessades a conrear terres d’Olesa de Montserrat, Abrera, Esparreguera, Ullastrell i Viladecavalls.

DOctmcKWsAgTicU terres

L’objectiu és evitar l’abandonament de les terres de conreu i el manteniment del mosaic agroforestal dels entorns de Montserrat. Per fer-ho possible, des de la Diputació de Barcelona, a través de BCN Smart Rural, posen un seguit de serveis a disposició de les persones propietàries de terres i/o interessades a arrendar-ne, com ara un servei jurídic per a la redacció i aprovació dels contractes d’arrendament; un servei tècnic d’informació i acompanyament per a persones propietàries i interessades a arrendar terres; una pàgina web amb informació de les terres disponibles (informació només accessible per a persones registrades) i suport en la realització dels treballs de recuperació de terrenys abandonats.

Captura de pantalla 2019 10 01 a las 21.21.09

Gestionat per BCN Smart Rural

El BCN Smart Rural és un projecte creat conjuntament per la Diputació de Barcelona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, i busca impulsar el desenvolupament territorial aplicant estratègies innovadores. El projecte -que va començar a caminar el juny de 2018- té com a finalitat “donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per  frenar la despoblació”. Durant els darrers 60 anys, a la província de Barcelona, més de 130.000 hectàrees s’han acabat quedant en desús, una xifra que mostra la progressiva desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és l’agrosilvopastoral, que tan sols ocupa un 1,6% de la població activa. A més, el sector té per davant un problema greu d’envelliment progressiu, més enllà de la manca de relleu generacional.

El projecte es desenvoluparà fins al 2021 en l’àmbit de la demarcació de Barcelona no metropolitana, que cobreix un total de 565.975 ha, el que suposa el 84,94% del territori no metropolità. Compta amb un pressupost de tres milions d’euros repartits en tres àmbits d’actuacions com són un banc de serveis per impulsar l’especialització i la competitivitat al món rural a partir de les noves tecnologies, l’impuls de l’economia verda i circular a partir de la gestió forestal i l’impuls de la biomassa km 0, així com el foment d’activitat productiva agrícola i ramadera d’alt valor ecològic.

Redacció / Fotos: Aj. Olesa de Montserrat-Arxiu