La Festa Major de Sant Mateu d'Esplugues es queda sense Pregó

Imprimeix

La falta d’acord entre l'Ajuntament i la Coordinadora d’Entitats per evitar els xiulets i les escridassades dels darrers anys ha precipitat la decisió de l’equip de govern

La Festa Major de Sant Mateu d’Esplugues de Llobregat no tindrà Pregó. Una decisió de l’actual equip de govern que ha encetat una important polèmica l’Ajuntament i la Coordinadora d’Entitats que ha arribat al carrer.

Segons un comunicat emès per l’equip de govern del consistori espluguí “des de fa 13 anys, un col·lectiu de persones ha boicotejat sistemàticament l’acte del Pregó, fins al punt d’escridassar i xiular el propi pregoner. L’equip de govern municipal i la Coordinadora d’Entitats vam iniciar converses abans de l’estiu perquè vam coincidir que l’acte del Pregó no funcionava correctament i calia resoldre aquesta situació, per fer del Pregó de Festa Major un acte festiu, cívic, harmoniós, respectuós, inclusiu i atractiu per a tota la ciutadania. En aquestes converses, l’equip de govern va demanar a la Coordinadora que es desmarqués del col·lectiu de persones que cada any impedeix el bon funcionament del Pregó i es comprometés a adoptar una actitud proactiva per protegir aquest patrimoni cultural de la nostra ciutat. La Coordinadora no va confirmar aquest compromís abans de la data límit d’impressió del programa de Festa Major, per la qual cosa el Pregó, en el format conegut, no hi apareix”.

D’altra banda, el comunicat també indica que “al setembre reprenem converses i, ara sí, amb el compromís de la Coordinadora, acordem mútuament celebrar el Pregó amb el format habitual, com es venia fent des de l’any 2001. L’acord inclou l’edició d’un díptic explicatiu del protocol de l’acte, que presenta els pregoners i fa una crida al respecte. Es proposa que l’esborrany sigui confeccionat per la pròpia Coordinadora i l’endemà rebem una proposta molt treballada, però que conté un element partidista que pot provocar malestar en una part de la ciutadania i, a més, no és propi de la Festa Major d’Esplugues ni ens identifica com a ciutat. La Coordinadora no accepta treure-ho, ens commina a no editar-lo si s’elimina aquest element i ens comunica que, si no es publica el text íntegre, no hi haurà Seguici. L’equip de govern entén que sense Seguici del Pregó no pot haver-hi Pregó, tal com estableix el protocol.

21676340205 edd373cd6a z

En resposta a la decisió de l’equip de govern municipal, la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular ha decidit per àmplia majoria que les colles no sortiran al Siguici del Pregó de la Festa Major 2019. Segons la coordinadora “no és responsable de les xiulades i protestes a la plaça durant el Pregó ni les ha promogut mai. A més, les entitats estem indignades perquè s’ha eliminat el pregó del programa de manera unilateral per part de l’Ajuntament, a més perquè no apareix cap acte de cultura popular de les colles de la Coordinadora a les banderoles dels carrers. També estem indignades perquè se’ns ha menystingut no acceptant la negociació d’una proposta de protocol que havíem fet amb bona voluntat i decidint-la de manera unànime”. La Coordinadora d’Entitats també explica que “no editar el díptic és no valorar tot el contingut pedagògic que hi ha a l’interior i els beneficis que això hagués causat a la població d’Esplugues. Permetre que les colles de cultura popular no surtin al Seguici del Pregó és no estimar la cultura local i no creure-se-la. I per, sobre de tot, la Coordinadora està per fe la Festa, intentant que cada vegada sigui més potent, arribant a la gent, a les escoles, sent pedagògics, treballant a la una i creient allò que fem de manera altruista. La Cultura Popular és la nostra devoció i no la deixarem perdre.”

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Esplugues