Sant Joan de Déu practica la primera ablació termal per làser a un nen

Imprimeix

Es tracta d'una tècnica quirúrgica molt nova i complexa que es realitza per primer vegada a Espanya

L’Hospital Sant Joan de Déu torna a ser pioner. Un equip integrat per més de 15 professionals del centre sanitari ha fet, per primera vegada a Espanya a un nen, una ablació termal per làser per destruir una tumoració benigna en el cervell. El pacient, un nen de 14 anys, va viatjar expressament des de Kazakhstan per sotmetre’s a aquesta intervenció que es realitza en molt pocs centres europeus a causa de la seva complexitat que fins ara només s'havia practicat en adults a Espanya..

Captura de pantalla 2019 09 19 a las 13.12.55

El nen presentava un harmatoma, o acumulació anormal de cèl·lules no canceroses, en una zona propera a l'hipotàlem i el sistema límbic, que li provocaven cada dia entre vuit i nou crisis epilèptiques molt severes i prolongades.

Captura de pantalla 2019 09 19 a las 13.12.28

L'equip mèdic que el tractava al seu país va descartar la cirurgia convencional perquè comportava un gran perill, ja que l’harmatoma estava situat en un lloc profund del cervell, de difícil accés i proper a zones de gran sensibilitat. Van optar per derivar-lo al Servei de Neurocirugia de l'Hospital Sant Joan de Déu perquè se sotmetés a aquesta tècnica quirúrgica.

Captura de pantalla 2019 09 19 a las 13.10.15

Aquesta intervenció consisteix en la destrucció de l’harmatoma mitjançant llum làser. Es tracta d'una tècnica menys invasiva i més segura que la cirurgia tradicional que permet al pacient recuperar-se en un temps menor i tornar a casa en el termini de 24-48 hores. Està indicada especialment per a la destrucció de tumors o harmatomas petits i localitzats en una zona profunda del cervell.

Redacció / Fotos: HSJD