Es reduiran les desigualtats en salut i atenció comunitària a Sant Andreu

Imprimeix

El Departament de Salut l’Ajuntament han signat un acord per avançar en la integració de l’atenció social i sanitària, així com també per estudiar les necessitats dels equipaments sanitaris del municipi, per a modernitzar-los i millorar-ne la qualitat i el confort

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca han signat aquest matí un conveni que té com a objectiu reduir les desigualtats en salut i potenciar l'atenció comunitària, social i sanitària a la ciutat. En concret, han rubricat el Pacte de salut i benestar de la ciutat per als pròxims anys, fins al 2022, que té com a finalitat principal impulsar sinergies entre administracions públiques i de treball en xarxa per a reduir les desigualtats en salut, per raons de gènere, socials i econòmiques.

96530ccc acb2 4334 b6d7 f787475e3820

Aquesta cogovernança entre la Generalitat i l’Ajuntament busca potenciar la coordinació i integració de la salut comunitària, que inclou la salut mental i l’atenció integrada social i sanitària i millorar la qualitat i el confort dels serveis sanitaris que es presten en el municipi. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat aquesta manera de fer “coordinada i que situa la persona al centre del sistema, i que suposa el tercer pacte de ciutat d'aquest tipus”, després dels signats a l'Hospitalet i a Cornellà de Llobregat. Per la seva banda, l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha posat en valor que la vila compti amb “equipaments sanitaris de primer ordre” que donen servei a la zona nord de la comarca “i amb les accions recollides en aquest pacte reforcem aquesta centralitat.”

Localitat pionera

Sant Andreu de la Barca és un municipi pioner en la promoció d’estils de vida saludables i el conveni signat preveu potenciar el treball en xarxa entre salut i serveis municipals per potenciar actuacions de salut comunitària. Entre aquests àmbits, es consideren prioritaris els hàbits saludables, la prevenció de les drogodependències, l’envelliment saludable als centres residencials, la salut sexual i la detecció de la violència de gènere i la resolució de l’atenció primària, entre d’altres.

D QiTAzUYAAmiVk

Pel que fa a l’àmbit de la salut mental i les addicions s’impulsaran projectes adreçats a la lluita contra l’estigma, la participació activa i l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies. També es promouran accions adreçades a la inserció laboral i social d’aquestes persones, que incloguin també habitatge per a elles.

En el Pacte de ciutat també s’aposta per avançar en la integració de l’atenció social i sanitària i respondre de forma conjunta i consensuada a les necessitats de les persones. També es preveu consolidar el Protocol de detecció i actuació conjunta en situacions de risc i desemparament d’infants i adolescents.

Infraestructures sanitàries

El pacte també recull actuacions destinades a modernitzar els equipaments sanitaris i a millorar-ne la qualitat i el confort. En aquest sentit, el pacte té el compromís de realitzar un estudi sobre les necessitats dels equipaments d’atenció primària del municipi. D’una banda, l’edifici del CAP Sant Andreu de la Barca, situat a l’Avinguda Constitució i que té més de 25 anys; de l’altra, el CUAP La Solana, al Carrer Sant Felip Neri, que dona atenció continuada i urgent a tota la població del Baix Llobregat Nord i que també acull un consultori local i l’atenció a la salut sexual i reproductiva del municipi.

Redacció / Fotos: Departament de Salut