Joves arqueòlegs tornaran al jaciment romà de Can Valls de la Roca

Imprimeix

La sisena edició del camp de treball gavanenc se celebrarà al juliol amb la participació de 24 nois i noies

L'Agència Catalana de la Joventut, juntament amb la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Gavà i la Fundació Pere Tarrés, organitza a Gavà i per setè estiu consecutiu un camp de treball d'arqueologia per a joves residents a Catalunya. En aquesta ocasió, el lloc triat per dur-lo a terme ha estat el jaciment de la Vil·la romana de Can Valls de la Roca. Enguany hi participen 24 nois i noies d'entre 14 i 17 anys, procedents de llocs tan dispars com Barcelona, Cardedeu, Moià, La Fatarella, Calonge, Lleida o Reus.

13386481Master

El camp de treball estarà dirigit per un equip de monitors de la Fundació Pere Tarrés, entitat que coordina el projecte, amb Raül Molina al cap davant. Aquest equip ha preparat un programa de 15 dies (del 14 al 28 de juliol), fet a mida, durant els quals es combinaran els treballs arqueològics a Can Valls de la Roca amb activitats culturals i de lleure, com ara una gimcana per conèixer el municipi, anades a la platja, jocs, vistes al Parc Arqueològic Mines de Gavà, al Museu de Gavà, al Refugi de la Rambla, o al Castell d'Eramprunyà.

A Gavà, els camps de treball es poden tirar endavant gràcies a la feina conjunta del Museu de Gavà amb el departament de Protecció Civil i la Unitat de Manteniment de l'Ajuntament i de les escoles que acullen als seus participants, en aquesta ocasió el col·legi L'Eramprunyà.

Jaciment dels segles I i II dC

La Vil·la Romana de Can Valls és un jaciment dels segles I i II dC, les estructures que en formen part han patit un greu deteriorament amb el pas dels anys, motiu pel qual l'Ajuntament, propietari del jaciment, va sol·licitar la intervenció directa de la Diputació de Barcelona, que en realitzà diverses tasques d'excavació i consolidació durant el 2018. Aquestes van deixar ben visible una impressionant cisterna, entre altres estructures, de gran importància arquitectònica, arqueològica, històrica i cultural.

img 20205

Durant aquests quinze dies es duran a terme treballs de descoberta, neteja i manteniment d'estructures arqueològiques, així com treballs d'arranjament dels accessos i dels espais de visita pel públic, sota la direcció d'Àlvar Caixal, de l'equip tècnic del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, i l'arqueòleg Joan Garcia Targa. Amb aquests treballs es donarà continuïtat als realitzats l'any 2018.

Redacció / Fotos: Arxiu