Lliurats 60 certificats de professionalitat a interns de Brians 2

Imprimeix

Des de l’any 2016, 884 interns de tot Catalunya han aconseguit una acreditació professional  gràcies al programa formatiu del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera de Justícia, Ester Capella, van entregar de 60 certificats de professionalitat a interns del Centre Penitenciari Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, que han participat en accions formatives dins del Programa de Formació Professional per l’Ocupació del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) en col·laboració amb el Servei d’ocupació de Catalunya (SOC).

Els certificats lliurats reconeixen la formació dels alumnes en els àmbits d’operacions de fontaneria, calefacció i climatització domèstica; retocs i adaptacions de peces i articles en tèxtil i pell; operacions auxiliars d’enregistrament i tractament de dades i documents, i soldadura.

BIG 891170616062119 02

L’objectiu principal d’aquest programa és millorar l’accés dels interns dels centres penitenciaris i educatius de justícia juvenil de Catalunya a la formació professionalitzada, tot promovent l’acreditació de les competències professionals i personals. Es tracta d’una acció innovadora gràcies a la qual els dos departaments de la Generalitat treballen de manera coordinada per la inserció social i laboral de les persones sota mesures judicials, amb la premissa que la formació és actualment un element clau per a l’accés al mercat laboral, i el treball, un element imprescindible per a la reinserció social.

Les accions que es porten a terme en aquest programa són:

- Formació tecnicoprofessional per fomentar l’adquisició dels coneixements necessaris dels diferents àmbits professionals

- Formació transversal, a través dels mòduls Aprendre a aprendre, per fomentar d’adquisició de competències personals bàsiques (autonomia, capacitat d’organització, capacitat de treball en equip...).Formació complementària, com prevenció de riscos laborals, alfabetització digital, tècniques de recerca de feina o igualtat de gènere

- Pràctiques professionals no laborals a l’interior del centre penitenciari a través dels tallers del CIREPràctiques professionals no laborals a l’exterior del centre quan la situació penitenciària de l’intern ho permeti

El certificat que rep l’intern és un títol oficial que acredita l’assoliment de la competència professional per a desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació. Per a la persona suposa un reconeixement social a la formació rebuda tant pel que fa al mercat laboral, com pel que fa a l’àmbit acadèmic i li permetrà poder accedir a altres estudis superiors. El certificat té validesa a tot el territori espanyol i de la Unió Europea.

La consellera de Justícia, Ester Capella, va explicar a l’auditori, format principalment pels interns que rebien els diplomes i formadors de Brians 2, que “avui hem fet el primer lliurament dels certificats professionals. Una acreditació de la formació rebuda als centres penitenciaris i educatius de Justícia Juvenil que vol ser un passi per continuar amb un itinerari professional i educatiu un cop fora de la presó”. Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va expressar que “aquest és un model que persegueix la reinserció, la inclusió, la igualtat d’oportunitats i que, com a societat, no deixem ningú enrere. És la nostra obligació com a Govern oferir oportunitats a tothom, també a les persones que de manera temporal es troben recluses, i una bona qualificació professional és la millor eina per apoderar la ciutadania.”

Aquest programa de col·laboració entre el SOC i el CIRE es va iniciar l’any 2015 i és finançat pel Fons Social Europeu.

 

Redacció / Foto: Deia-Delta-AE Prat