Dos estudiants de Castelldefels dissenyen un dron per salvar vides a la mar

Imprimeix

Permetrà a l'ONG Proactiva Open Arms augmentar l'àrea monitoritzada i el nombre de rescats realitzats a la mar Mediterrània

Tres estudiants, dos d’ells castelldefelencs, de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) participen, amb Hemav Foundation, en el projecte FREEDA, desenvolupant un dron de reconeixement a mar obert per a la recerca de persones i embarcacions, amb l'objectiu de millorar les missions de rescat de l'ONG Proactiva Open Arms. Recentment s'ha realitzat el primer test a alta mar, a Borriana (Castelló), amb la intenció de validar l'operativitat dels drons al vaixell de l'ONG.

hemav foundation dron web 750x250

Després de més d'un any d'investigació i desenvolupament, els dies 25 i 26 de maig, Hemav Foundation i Proactiva Open Arms han realitzat a Borriana (Castelló) el primer test a alta mar per validar l'operativitat dels drons en el vaixell de l'ONG. Sergi Tres, coordinador del projecte i alumne de la UPC, ha afirmat que "el nostre principal objectiu era fer unes primeres proves d'aterratge del dron al vaixell, comprovar l'abast del sistema de telecomunicacions i crear una base de dades de fotografies aèries per a l'entrenament del programa d'intel·ligència artificial que hem desenvolupat per a la detecció automàtica de vaixells."

Les proves realitzades a Borriana han resultat determinants per al futur desenvolupament del projecte FREEDA, de manera que Hemav Founadation i Proactiva Open Arms tenen previst aplicar pròximament els drons en les missions de rescat de l'ONG. Ricardo Sandoval, capità del vaixell Open Arms, afirma que "tenir el suport dels drons en les nostres tasques de recerca i rescat serà de gran ajuda per ampliar l'àrea controlada: esperem poder comptar amb ells el més aviat possible."

2018 05 18

L'ús de drons suposa un gran avantatge en les tasques de rescat de Proactiva Open Arms ja que poden volar a llargues distàncies i ampliar l'àrea controlada, de manera que treballant amb diverses plataformes simultàniament es podria tenir una vigilància pràcticament constant de la zona SAR (zona de recerca i salvament, per les sigles en anglès Search and Rescue) de Líbia, al mar Mediterrani. Així mateix, la utilització del dron de FREEDA permetrà detectar embarcacions amb més rapidesa i donar avisos a temps per permetre l'actuació dels socorristes.

El dron porta incorporat un programari que li permet realitzar un vol totalment autònom, des que s'enlaira del vaixell de l'ONG, i sobrevolar el mar a llargues distàncies mentre va captant imatges amb un sensor tèrmic. Aquestes imatges són processades automàticament i enviades en el mateix instant a la tripulació del vaixell de Proactiva Open Arms. Així mateix, el dron envia informació sobre el rumb, la posició i la velocitat de l'embarcació detectada.

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Castelldefels