El malsón de les 14 famílies Farràs sembla que arriba a la seva fí

Les diferents sentències obliguen l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires a assumir la seva responsabilitat en els permisos il·legals concedits en la reparcel·lació del Polígon Industrial Sesrovires de 1995, a ser indemnitzades per les terres de la seva propietat, a identificar els responsables municipals i a tenir aprovat un Pla de Sanejament abans del 15 de juliol de 2019

“L'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires sembla instal·lat a desafiar les lleis de la propietat i les decisions dels Tribunals per mitjà de la irresponsabilitat de tots els seus alcaldes i d'alguns dels seus funcionaris més rellevants, com a mínim des de 1998”, segons indiquen les 14 famílies Farràs en un comunicat que han fet arribar a la nostra redacció. I és que aquestes mantenen, des de fa 24 anys, un inacabable enfrontament als jutjats amb el consistori baixllobregatí que, tot i les diferents sentències es nega a assumir la seva responsabilitat en els permisos il·legals concedits en la reparcel·lació del Polígon Industrial Sesrovires de 1995 i indemnitzar les famílies per les terres de la seva propietat. Actualment, el jutge els demana identificar els responsables municipals i a tenir aprovat un Pla de Sanejament abans del 15 de juliol de 2019.

Reparcel·lació

L'any 1998 el TSJC, per sentència judicial, va anul·lar la reparcel·lació de 1995. Malgrat això, l'Ajuntament va continuar concedint llicències il·legals als qui no n'eren els legítims propietaris, els quals van edificar 12 naus industrials sobre les terres de la família Farràs. Aquestes naus, que avui funcionen a ple rendiment, s'han d'enderrocar en virtut de la Sentència Judicial 177 del Jutjat Contenciós Administratiu 12 de Barcelona, de data 14 de maig de 2010, ferma des del 28 de maig de 2013, arran de la sentència del TSJC que va desestimar el recurs d'apel·lació que va formular l'Ajuntament, segons indica el comunicat de les famílies Farràs. Aquest fet comportarà unes indemnitzacions que s'estimen en més de 15 milions d'euros que haurà de pagar l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires per la seva responsabilitat patrimonial en la concessió d'aquestes llicències il·legals.

Captura de pantalla 2019 05 29 a las 8.04.24

Aval

Així mateix, l'Ajuntament ha de prestar de forma immediata un aval per import de 4.635.335,75 euros, segons ordena l'Auto de 14/11/2017 del Jutjat Contenciós Administratiu 12 de Barcelona, per garantir els perjudicis que aquests enderrocs causaran a tercers de bona fe. L'Ajuntament pretenia dilatar la prestació de l'aval, però l'Auto de 16/05/2019 del Jutjat Contenciós Administratiu 12 de Barcelona obliga a identificar els responsables municipals i a tenir aprovat pel Ple de l'Ajuntament un Pla de Sanejament abans del 15 de juliol de 2019.

Les 14 famílies Farràs avui perjudicades provenen de la família Farràs arrelada a Sant Esteve Sesrovires des de mitjans del 1800, perquè eren família del rector d'aleshores mossèn Agustí Cortada (1813-1863). Els Farràs van comprar aquestes finques l'any 1909. I ja l'any 1933 van cedir gratuïtament els terrenys per enllaçar el poble amb l'estació del tren, avui avinguda de Montserrat (abans avinguda dels Germans Farràs). L'actual Ajuntament és la casa pairal que l'antiga família Farràs va cedir, a molt bon preu, al municipi per tal que en pogués gaudir tot el poble.

Tal com justifica l'advocat de la família Farràs, l'especialista en Dret Administratiu i Urbanístic, Sergi Aymerich, la família Farràs és la històrica propietària d'unes terres que formen part del Polígon Industrial Sesrovires. Cal remuntar-nos a l'any 1995, quan l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires va fer la reparcel·lació del Polígon i de forma incomprensible va atorgar la propietat d'aquestes terres a qui no ho era, malgrat haver-se advertit i acreditat reiteradament l'error en què incorria el consistori pels seus legítims propietaris, les 14 famílies Farràs.

L'any 2015, després de 17 anys insistint-hi, el TSJC va obligar l'Ajuntament a fer una nova reparcel·lació del Polígon. L'Ajuntament no ha reconegut els seus errors, però ja hi ha sentència judicial de 15/06/2018 del Jutjat Contenciós Administratiu 7 de Barcelona que reconeix el dret de la família Farràs a ser indemnitzats per les terres de la seva propietat que formen part del Polígon en la quantitat de 2.180.565,79 euros més els interessos legals que corresponguin. Així mateix, consta interposada una reclamació per responsabilitat patrimonial de la família Farràs pel mal funcionament de l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires i que xifra els perjudicis causats en milions d'euros, pel fet de no haver pogut disposar de la seva finca amb tots els perjudicis que això li ha comportat durant aquests 24 anys.

“Malgrat la lentitud de la justícia, la veritat sempre s'imposa i, passats 24 anys, la família Farràs comença a veure la llum després d'un llarg camí de lluita en defensa dels seus legítims drets, vulnerats per l'encadenament d'errors de l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires que s'han anat succeint al llarg del temps i que, finalment i malauradament, hauran d'acabar pagant, com sempre, els que no en tenen cap culpa: les sesrovirenques i els sesrovirencs”, expliquen les 14 famílies.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix