Detecten a la zona urbana d’Esplugues el bernat marbrejat

Imprimeix

El principal problema per a la ciutadania és que aquest insecte asiàtic té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis.... i els vehicles

Esplugues de Llobregat té un nou problema. Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat informa que s'ha detectat la presència de l'insecte Bernat marbrejat (Halyomorpha halys). Es tracta d’un bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa- Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes. S’alimenta de plantes dels parcs i jardins i de cultius agrícoles (fruiters, avellaner, blat de moro, horta...).

escarbat

El principal problema per a la ciutadania és que el bernat marbrejat té la particularitat d’hivernar dins les construccions: cases, altres edificis.... i els vehicles. Tot i que no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties, resulta molt molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases, no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

Si algun ciutadà s’assabenta de la presència d’aquest insecte i vol estar segur que es tracta d’un bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui a l'espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted, Des del DARP i l’IRTA valoren molt aquestes comunicacions per part de la ciutadania, ja que els ajuda a conèixer de forma precisa la seva distribució i propagació al territori i conseqüentment poden actuar en la seva prevenció.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Joan Despí