Salut invertirà 2,7 milions d'euros per millorar els CAP del territori

Imprimeix

S’adquiriran nous aparells sanitaris, com ecògrafs, i també es faran reformes per millorar el funcionament dels centres sanitaris

El Departament de Salut posarà en marxa el proper mes de juny un pla de millora de l'equipament de l'atenció primària amb una inversió de fins a 30 milions d'euros. Aquesta iniciativa servirà per a fer actuacions en quatre grans àmbits: adquisició de nous aparells sanitaris, que serviran per millorar la resolució de l'atenció primària; reformes de manteniment i conservació dels centres per potenciar el confort dels professionals i dels usuaris (canvi de calderes, pintura, etc.); renovació d'equipaments de l'àmbit tecnològic (equips audiovisuals, centraletes telefòniques, etc.) i reposició d'elements d'estructura com, per exemple, butaques d'extracció, substitució de cadires, etc. Les actuacions es realitzaran en un total de 382 centres d'atenció primària (CAP) dels més de 400 que hi ha a Catalunya. En aquests edificis s'hi han detectat necessitats tenint en compte la seva data de construcció o de la darrera remodelació.

bcn911

El desenvolupament del pla tindrà una durada de tres anys. La primera fase, a executar entre juny del 2019 i el maig del 2020, se centrarà principalment en la compra d'equipament sanitari i adquisició de mobiliari. En aquest sentit, s'invertiran 11,3 milions d'euros en centres de les regions sanitàries de Catalunya següents: Barcelona ciutat (3,3 milions, en 53 centres); Camp de Tarragona (650.000 €, en 37 centres); Catalunya Central (534.000 €, en 39 centres); Girona (750.000 €, en 55 centres); Lleida (564.000 €, en 22 centres); Metropolitana Nord (2,3 milions, en 100 centres); Metropolitana Sud (2,7 milions, en 58 centres) i Terres de l'Ebre (432.000 €, en 18 centres).

Alguns dels aparells sanitaris que s'han incorporat en aquest pla són dermatoscops, holters, tensiòmetres, electrocardiògrafs o ecògrafs portàtils. Precisament, aquests darrers aparells són molt destacats ja que es preveu adquirir-ne 127. Alguns d'aquests arribaran en centres on mai n'havien tingut cap i d'altres serviran per substituir els actuals, que ja han quedat obsolets. En aquest sentit, es formarà en l'ús d'aquests aparells als professionals que ho necessitin.

La segona i tercera fase se centraran més en les reformes i adequacions i el canvi d'instal·lacions d'àmbit tecnològic, i es preveu que finalitzin el juny de l'any 2022.

 govern docs 2019 05 16 14 10 c7d972c6 c25f 4437 bea2 ecea6cbc6f44

La consellera de Salut, Alba Vergés, juntament amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, han explicat aquest. Vergés ha subratllat que aquest programa de millora dels CAPS beneficia la immensa majoria dels que hi ha al país i dotarà de major resolució a la primària com a eix central del sistema. "Amb aquest pla, en 3 anys, posem al dia als CAP de Catalunya, amb millores que satisfaran els professionals i els usuaris", ha conclòs Vergés. Mentrestant, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que les polítiques de salut són un element fonamental del Govern ja que "garantir una salut amb igualtat d'oportunitats és una gran eina per combatre les desigualtats". Aragonès, que ha ressaltat que Salut ja ha recuperat la despesa corrent anterior a la crisi, ha emfatitzat que el pla presentat avui potencia l'atenció primària com a columna vertebral del sistema públic de salut de Catalunya.

Redacció / Fotos: Dep. Sanitat