El maltractament psicològic serà motiu de desheretament

Imprimeix

Els abusadors perdran el dret a la llegítima i els testadors estaran més protegits segons han afirmat els consellers Ester Capella i Chakir el Homrani en la seva visita al Centre Cívic de Sant Ildefons de Cornellà

El “maltractament greu” ja és motiu de desheretament, però la regulació de les successions obvia el maltractament psicològic. El Departament de Justícia prepara un avantprojecte de llei que hi farà referència expressa, per evitar l’ambigüitat actual i adaptar la norma a la nova realitat social. Igual que en el cas dels maltractaments físics, el canvi de la regulació també preveu el desheretament dels legitimaris que maltractin psicològicament la parella o els pares del testador. D’aquesta manera, la llei proporcionarà més protecció als testadors, especialment a les persones grans i dependents. Així ho han fet saber els dos consellers, Ester Capella (Justícia) i Chakir el Homrani (Treball, Afers Socials i Famílies), al Centre Cívic de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat on van realitzar una visita aquest matí i van poder parlar amb la gent gran.

D5o0ve7W0AAJQoe

Aquesta modificació estarà inclosa en l’avantprojecte de llei d’actualització del Codi civil de Catalunya que el Departament de Justícia portarà al Govern en les properes setmanes per a la seva aprovació i posterior tramitació parlamentària. L’avantprojecte incorpora altres canvis. En cas d’absència de fills, la llei només reservarà una vuitena part dels béns per a cadascun dels ascendents del testador. Això significa que, a diferència d’ara, si un dels progenitors ha mort, l’altre només tindrà dret a la meitat de la llegítima i no a la seva totalitat. El temps per a la reclamació de la llegítima també s’escurçarà, i passarà dels 10 als 4 anys.

D5o0ve0X4AEMECv

Captura de pantalla 2019 05 03 a las 16.16.44

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha manifestat: “sense respecte pels pares i mares, no hi ha dignitat. Els fills i filles que maltractin psicològicament els pares, han de saber que perdran el dret a la llegítima. No tocaran ni un euro. No podem banalitzar cap maltractament ni podem deixar les persones grans a l’estacada.”

Captura de pantalla 2019 05 03 a las 16.13.03

Per la seva banda, el titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha posat l’accent en què “sovint les circumstàncies de maltractament, i especialment de maltractament psicològic dins de la pròpia família, fa que només un de cada deu casos es denunciï. No volem que això quedi silenciat i que la nostra gent gran se senti sola. Per això, a banda d’aquesta modificació nova del Codi civil, aquest estiu s’inicia el desplegament territorial de la lluita contra els maltractaments i el reforç de la formació dels professionals de serveis socials, els que estan més a prop per detectar i prevenir situacions de maltractament.”

Redacció / Fotos: Departament de Justícia