La 66a Fira d’Espàrrecs de Gavà tanca amb més de 30.000 visitants

Imprimeix

La Mostra Agrícola i GastroGavà van ser els principals atractius del certamen

La seixanta-sisena de la Fira d’Espàrrecs de Gavà s’ha tancat amb més de 30.000 visitants. Una xifra que l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha valorat de forma molt positiva. Sánchez s’ha mostrat satisfeta pel desenvolupament del certamen tot manifestat que “un any més els ciutadans tant de Gavà com d’altres localitats ha respost visitant la Fira i consolidant així un certamen que és un reflex de l’activitat econòmica del municipi tot mantenint la seva tradició agrícola”. En aquest sentit Sánchez ha reiterat el seu compromís de “seguir acompanyat a la pagesia gavanenca per celebrar aquest esdeveniment però sobretot en el seu dia a dia. El treball de pagès és molt dur, necessitem més suport i, en aquest sentit des de l’Ajuntament continuarem contribuint a fer que això sigui possible.”

Captura de pantalla 2019 04 29 a las 12.54.49

D5TmQtlWAAAvOxP

Canvi d’ubicació

Aquest any, el certamen ha tornat a la plaça Francesc Macià que, sota una carpa, ha acollit la Mostra Agrícola amb els lots d’espàrrecs i les paneres. Aquest canvi d’emplaçament ha estat motivat per la celebració de les eleccions general en què l’escola Jacme March ha estat seu electoral. A més, i també com a novetat en l’espai de la Mostra Agrícola s’han inclòs les paneres que infants de tres escoles de Gavà ha elaborat després de rebre la visita de pagesos de la ciutat.

El recinte firal ha comptat amb una superfície de 20.000 metres quadrats distribuïts en tres grans espais. A més de la plaça Francesc Macià, s’han afegit la zona de l’avinguda Diagonal i la plaça Jaume Balmes. Aquest darrer emplaçament ha acollit la 6a edició de GastroGavà on la restauració local ha mostrat la seva oferta gastronòmica.

Enguany la Fira, ha comptat amb altres propostes amb l’objectiu de promoure la participació ciutadana. És el cas del nou espai didàctic de PRESEC, on l’empresa municipal ha ofert tallers familiars i una mostra de vehicles més sostenibles per a la neteja, la jardineria i la recollida de residus. Així mateix, en el marc del certamen s’ha celebrat la Festa del Comerç.

Altres propostes han estat actuacions musicals, tallers i jocs familiars, espectacles, l’exposició dels vehicles d’època, i la instal·lació tres photocalls a diferents punts del recinte firal, on els visitants s’han pogut fer fotos en un entorn decorat amb jardineria i tractors.

Paneres

Un any més, les famílies pageses s’han bolcat per ser presents a la Fira. Un total de 74 participants han elaborat les tradicionals paneres en les seves diferents modalitats. En concret: 18 en la categoria de lots d’espàrrecs, 8 en paneres de verdures, 15 paneres artístiques de verd i 33 en paneres de llavors.

De la seva banda, el Mercat de Pagès ha comptat amb quatre expositors de venda directa que han venut un total de 1.060 quilos de verdura i 1.120 manats d’espàrrecs entre verds i blancs.

El president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, ha agraït la participació dels pagesos a la Mostra. Pañella s’ha mostrat satisfet per la participació aconseguida “ha estat una gran Fira tenint en compte la poca pagesia que quedem. Hem d’agrair l’esforç de les famílies pageses que s’han implicat en mantenir viva aquesta tradició.”

D5TmQtuXsAACSgO

Premiats

En l’apartat de lots d’espàrrecs, el primer premi ha estat per a Maria Asunción Sannicolás, el segon per Maximiliano Marruedo i el tercer premi per Ma Carmen Verges. En paneres de qualitat de verdura fresca, el vencedor d’aquest 2019 ha estat la família Purset Tarrida. El segon classificat ha estat la família Vives Rosa i el tercer ha estat Andreu Margarit.

D5JUlhjW0AAGCTA

Pel que fa a les paneres artístiques de verdura fresca, el primer premi ha estat per Neus Santfeliu amb la reproducció d’un vaixell de grans dimensions. El segon premi l’ha rebut, Maria Pastor amb la composició d’unes mones de Pasqua, mentre que el tercer classificat Montserrat Vives amb una composició que fa referència al cultiu de l’espàrrec. En l’apartat d’artístic de llavors, la panera guanyadora ha estat per a Joan Margarit amb la reproducció d’un paisatge. El segon premi ha estat per Maria Antonio Piñol amb el quadre d’una família recollint espàrrecs. El tercer premi l’ha rebut Narcis Santfeliu amb el quadre d’una dona.

D5JUlhkWwAAVpkH

D5JUliJXoAU9fJU

GastroGavà

En el marc de la 66 edició de la Fira d’Espàrrecs s’ha celebrat la sisena edició de GastroGavà que ha tornat a ser un èxit i consolida la seva oferta gastronòmica. Enguany s’han servit 14.000 tapes, sent diumenge al migdia el torn on més degustacions s’han donat amb un total de 3.900 mentre que en 2018 van ser 2.200.

D5TtluzXsAAbuKt

GastroGavà ha comptat amb la presència de 18 restaurants de tots els punts de la ciutat que han ofert degustacions de qualitat, amb espàrrecs de Gavà, productes de l’Horta gavanenca i del Parc Agrari del Baix Llobregat com a protagonistes.

D5ONEBjXoAIzx5P

La mostra gastronòmica ha inclòs la tercera edició de la Mostra de Vins amb la presència de dos cellers de la ciutat que han apropat varietats produïdes en l’entorn del Baix Llobregat. Així mateix, GastroGavà s’ha completat amb un ampli programa d’activitats amb actuacions musicals, tallers infantils, i sessions de showcooking a càrrec de prestigiosos xefs de Gavà.

D5O8A 5X4AE3ydu

També en el marc de la Fira s’ha estrenat la proposta gastronòmica: Espàrrecs a la Carta! Fins el proper 1 de maig, diversos restaurants de la ciutat incorporen en la seva carta un plat amb aquest producte autòcton gavanenc.

D5PJPtXW4AA0fuP

D5PG2t7W0AEBRjm

D5KTFyPWsAMuvbC

La Fira també ha estat un aparador pels comerços amb la Mostra Comercial, Artesanal i d’Automoció que s’ha distribuït al llarg del carrer de Sant Pere, entre Martí l’Humà i Montflorit. Un total de 65 expositors han mostrat les seves ofertes comercials ocupant un total de 91 espais firals. Així mateix, han tingut presència les associacions comercials com la Unió de Botiguers, l’Illa del Centre i els Mercats Municipals amb l’espai “El Comerç de Gavà”. A més, enguany s’ha incorporat l’espai “La pagesia solidària” on s’han venut productes elaborats per Montserrat Mestres (pionera en l’elaboració de les paneres artístiques de la Fira) amb la col·laboració de la FAGA i l’ONG’D Carumanda.

Redacció / Fotos: Aj. Gavà