Sant Joan de Déu, pioner tractant la leucèmia amb immunoteràpia CAR-T

Imprimeix

Després de rebre la teràpia, el primer pacient pediàtric de la sanitat pública a Espanya no té evidència de la malaltia en el pacient, que ha pogut reprendre la seva vida amb normalitat

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha tractat amb èxit el primer pacient pediàtric que ha rebut la innovadora immunoteràpia CAR-T sota la cobertura del Sistema Nacional de Salut a Espanya. Es tracta d’un infant d’Alacant de 6 anys afectat per una leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) que va ser derivat a l’Àrea d’Oncologia de l’Hospital Sant Joan de Déu després d’haver patit dues recaigudes de la malaltia i haver estat sotmès a un trasplatament de progenitors hemotopoètics (trasplantament de moll d’os). Després d’haver rebut la innovadora teràpia, el nen ha tornat a la seva ciutat i ha pogut reprendre la seva activitat habitual. 

Captura de pantalla 2019 04 26 a las 7.45.54

susana rives paciente cart19 hospital sant joan deu barcelona

Què és el CAR-T 19?

El CAR-T 19 és una teràpia que capacita el sistema immunitari del mateix pacient perquè pugui reconèixer, atacar i destruir les cèl·lules canceroses de forma dirigida. Consisteix a realitzar una extracció de sang al pacient mitjançant afèresi – una tècnica que permet separar els components de la sang – per obtenir limfòcits T, un tipus de cèl·lules del seu sistema immunitari. 

Redacció / Fotos: HJD-Betevé